SVEČANOST U TIVTU

Spomenik naše pomorske tradicije

Sinoć u Tivtu, uz veliki broj zvanica, završen niz manifestacija kojima je obilježena 80. godišnjica službe jedrenjaka „Jadran“, školskog broda Mornarice Crne Gore
2 komentar(a)
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković
Brod Jadran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 20.02.2019. 19:37h

Centralnom svečanošću kojoj su prisustvovale brojne visoke zvanice iz svijeta politike, diplomatije, biznisa i odbrane, sinoć je u Tivtu završen niz manifestacija kojima je obilježena 80. godišnjica službe školskog broda Mornarice CG, jedrenjaka „Jadran“.

Proslava je počela defileom združenog odreda Bokeljske mornarice 809 iz Tivta i Kotora tivatskim ulicama u pratnji Gradske muzike. Kolona mornara i oficira u drevnim odorama ovog 12 vjekova starog udruženja bokeških pomoraca, stigla je na gradsku rivu Pine gdje su pred vezanim „Jadranom“ bili postrojeni pripadnici svih jedinica Mornarice, kao i Počasni odred MCG. Prvi put dvije su mornarice zajedno učestvovale u proslavi jednog pomorskog jubileja, a raport komandantu Mornarice CG, kapetanu bojnog broda Darku Vukoviću predao je drugi major Bokeljske mornarice 809 Tripo Milošević. Uslijedila je smotra postrojenih pripadnika dviju mornarica, koju je u pratnji Vukovića obavio predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, nakon čega su pripadnici Bokeljske mornarice iz starih pušaka-kremenjača ispalili počasni plotun i odigrali tradicionalno bokeško kolo.

Za visoke zvanice na palubi „Jadrana“ priređen je svečani koktel čiji je domaćin bio komandant jedrenjaka, poručnik bojnog broda Goran Pajović. Pozdravljajući okupljene, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora predvođeni ambasadorima SAD Sju Kej Braun i Njemačke Piusom Fišerom, vojni atašei, predstavnici Ministarstva odbrane, pomorske i turističke privrede, školstva i civilnih pomorskih vlasti, te penzionisani pripadnici mornarice i članovi nekadašnjih posada „Jadrana“, komandant MCG Darko Vuković, istakao je da je „Jadran“ ploveći spomenik naše tehničke kulture i pomorske tradicije.

On je poručio da je njegova 80. godišnjica „najznačajniji pomorski jubilej u novijoj istoriji Crne Gore“: „Jadran je sigurno doplovio do svoje 80. godišnjice. Davno je krenuo na svoj veliki put edukovanja i stvaranja brojnih generacija mornaričkih oficira, podoficira i mornara koji je započeo još 16. jula 1933. kada je iz Njemačke, gdje je izgrađen, uplovio u Tivat kao svoju prvu luku. Nebrojene su luke i ljudi koji su se sreli na „Jadranovim“ palubama i nebrojene su milje koje su ostale u pjenušavoj brazdi za njegovom krmom. Teško je suditi koje je od njegovih brojnih krstarenja značajnije, ali je jedno sigurno – „Jadran“ je ostao vjeran svojim univerzalnim vrijednostima škole pod jedrima“.

Vuković je dodao da „Jadran“ sada sve više služi i školovanju u praksi učenika i studenata civilnih pomorskih škola i fakulteta. On je poručio da će nakon završetka generalnog remonta, koji mu predstoji u narednih pola godine, „Jadran“ dogodine isploviti prema Veneciji, Krfu i Bariju, a možda i Sočiju u Rusiji, Varni u Bugarskoj i Konstanci u Rumuniji.

Preporučujemo za Vas