Građani „popili” pet miliona kutija ljekova

“Besplatna” terapija za devet mjeseci koštala 24,5 miliona eura. Državnim apotekama slijedi 18 miliona, ostatak dijele privatnici
103 pregleda 9 komentar(a)
Montefarm, apoteka, Foto: Luka Zeković
Montefarm, apoteka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.07.2018. 19:27h

Tokom devet mjeseci, koliko je na snazi izdavanje ljekova na recept i u privatnim apotekama, za terapiju građana državi je fakturisano oko 24,5 miliona eura.

Apotekarska ustanova “Montefarm” Fondu za zdravstveno osiguranje fakturisala je 18 miliona za ljekove podignute na recept u državnim apotekama, dok 167 privatnih apoteka dijele “kolač” od oko 6,5 miliona.

Projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” počeo je 2. oktobra prošle godine, a do 1. jula za ljekove na recept i propratne usluge izdvojeno je 24,5 miliona. U istom periodu 2016/2017. godine iz državnih apoteka, koje su tada jedino izdavale ljekove na recept, Fondu je fakturisano oko 22,72 miliona eura.

Direktor Fonda Sead Čirgić “Vijestima” je rekao da imaju nešto veće troškove u odnosu na raniji uporedni period za ljekove na recept, ali da su, prema podacima Agencije za ljekove i medicinska sredstva, smanjeni izdaci građana za kupovinu medikamenata.

“Povećava se udio koji ide na teret sredstava Fonda, što govori u prilog tome da je obezbijeđena veća dostupnost ljekova”, tvrdi Čirgić.

Direktor Fonda kazao je da se uključivanjem privatnih apoteka definiše i standardizuje farmaceutska usluga, povećava dostupnost ljekova osiguranicima, izbjegavaju duge obavezujuće zakonske procedure nabavke ljekova, koje su stvarale nestašice u prethodnom periodu. Pojasnio je da su jedinstvene cijene ljekova koji se podižu uz recept u privatnim i državnim apotekama.

Tokom devet posljednjih mjeseci, u svim apotekama iskorišćena su 3.834.422 ljekarska recepta, od kojih je oko 2,2 miliona u državnim apotekama. U istom periodu, građani su “podigli” 5.152.878 kutija ljekova.

Projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” nastavljen je u oktobru prošle godine, nakon dvogodišnje pauze. Prethodno je realizovan 2015. godine, a odlukom Upravnog odbora Fonda prekinut je nakon sedam mjeseci. Ugovori sa privatnicima su raskinuti zbog dostignutog limita - već im je bio uplaćen predviđeni iznos za 2015. godinu.

Novi ugovori sa privatnicima, potpisani u oktobru prošle godine, važiće do marta 2019. godine. U ovoj godini Fond je za ljekove na recept “Montefarmu” izdvojio 18,3, a privatnicima 4,8 miliona eura.

Iako je, prema tvrdnjama nadležnih, dostupnost ljekova bolja, a nestašice manje, Fond je nedavno usvojio pravilnik po kojem će građanima refundirati lijek sa Liste ljekova, koji su morali da kupe jer ga nije bilo u apotekama. Za to će im trebati zahtjev osiguranika, račun i druga dokumentacija propisana novim pravilnikom.

Privatnici moraju da imaju svaki lijek sa liste, neodgovorne će kažnjavati

Građani se i dalje periodično žale da im u pojedinim privatnim apotekama saopštavaju da lijek sa Liste ne mogu da dobiju na recept, ali mogu da ga kupe, jer su zalihe za izdavanje potrošene. Čirgić je “Vijestima” odgovorio da je lista ljekova, kako osnovna, tako i doplatna, važeća za sve državne i privatne apoteke koje imaju ugovor sa Fondom.

“Privatne apoteke su potpisale ugovor sa Fondom kojim se obavezuju da će obezbijediti cjelokupan asortiman ljekova definisanih ugovorom. Ukoliko se raspolaže činjenicom koja apoteka, na uredno propisan recept ne izvršava ugovorene obaveze, preduzeće se kaznene mjere iz ugovora”, rekao je.

Elektronski recepti smanjili troškove

Nakon četiri mjeseca od uvođenja elektronskog recepta, a ukidanja štampanog, u Fondu tvrde da nije zabilježen nijedan ozbiljniji tehnički problem.

“Dobili smo efikasniju realizaciju recepata i nemamo primjedbi ni od osiguranika, kao ni od strane ljekara i doktora farmacije”, kazao je Čirgić.

On tvrdi da sada imaju manje troškove jer “nema štampanja recepata kao ni posrednih troškova vezano za njihovo štampanje kao na primjer, manja upotreba štampača i tonera, troškovi skladištenja, čuvanja recepata i drugo”.

Bonus video: