Rakčević: DPS me svakodnevno sapliće

Vlasnik petrovačkog hotela Vile “Oliva” tvrdi da mu je političkom namještaljkom otet dio plaže za čiji je zakup ponudi tri puta više od konkurenata
464 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 16:17h

Vlasnik HTP Vile “Oliva” iz Petrovca Žarko Rakčević tužiće Upravnom sudu Morsko dobro (JPMD), jer njegovom turističkom kompleksu nije dodijelio u zakup dio gradske plaže određen za hotele.

On je odbijen iako je na tenderu ponudio tri puta više novca od drugoplasiranih HTP “Budvanske rivijere” i Euromix Trade, odnosno hotela “Rivijera”.

Rakčević kaže da je očigledno da je riječ o političkoj igri DPS-a jer su, kako kaže, i čelnici Budvanske rivijere i predsjednik tenderske komisije Rajko Mihović članovi budvanskog DPS-a. On dodaje da to pokazuje kako se odnosimo prema vladavini prava, poglavljima 23 i 24, organizovanom kriminalu.

"Ovaj primjer pokazuje kako se javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača pretvara u izbor politički najpodobnijeg ponuđača", kazao je Rakčević na konferenciji za novinare.

Njegov turistički kompleks, koji čine 234 sobe i 600 kreveta, za zakup 70 metara gradske plaže u Petrovcu ponudio je 32.200, a “Budvanska rivijera” i “Rivijera” 10.000 eura.

"Sredinom maja obaviješteni smo da smo najpovoljniji ponuđač i da smo dobili 76 bodova, a drugoplasirani 'Budvanska rivijera' i Euromix Trade nepunih 26 bodova. Međutim, predsjednik tenderske komisije Rajko Mihović i član Monika Roganović u ponovljenom postupku mijenjaju odluku i Budvansku rivijeru proglašavaju za najpovoljnijeg ponuđača", kaže Rakčević, bivši član Savjeta Pozitivne CG.

Rakčević kaže da je njegovo hotelsko preduzeće tri godine bilo zakupac plaže u Petrovcu i da je prvi put prošle godine izgubilo tu plažu, iako je dostavilo tri puta veću ponudu od drugoplasiranog ponuđača

"Pošto i nas i njih od toga kupališta dijeli saobraćajnica, postaje jasno da je riječ o političkom pritisku i jasnoj namjeri ne da se njihovoj partijskoj firmi da dio plaže, jer su im mogli dati čitavu ostalu plažu, nego da se otme ono što je meni trebalo da se da u zakup", smatra Rakčević.

On kaže da je nedopustiv takav odnos prema "jednom od najvećih crnogorskih hotela i firmi koja je među najuspješnijim u državi".

"Ovaj hotel je prošle godine ostvario 720.000 eura neto profita, tri puta više nego cijela Budvanska rivijera. Da li neko očekuje da gostima iz Moskve, Berlina ili Pariza ne treba dati pravo ne da dobiju osam ili deset kvadata koliko se u normanim prilikama daje za ležaljku nego da im uopšte ne damo pravo na ležaljku, a hotel ima 600 ležaja i četiri plus zvjezdice, onda mi različito razmišljamo o turizmu. Imamo svakodnevno saplitanje na način koji je postao neodrživ“, tvrdi Rakčević.

Rakčević kaže da je njegovo hotelsko preduzeće tri godine bilo zakupac plaže u Petrovcu i da je prvi put prošle godine izgubilo tu plažu, iako je dostavilo tri puta veću ponudu od drugoplasiranog ponuđača, koji ga je i ove godine izbacio iz igre.

Mihović: On je pritiskao nas i prijetio medijima

Rajko Mihović, predsjednik tenderske komisije, kaže da je komisija prilikom drugog odlučivanja imala u vidu dva dokumenta koja nije imala prilikom donošenja prve odluke.

"Jedino je bilo pritisaka od Rakčevića i njegovih saradnika koji su u vrijeme odlučivanja dolazili u preduzeće i ubjeđivali nas da njima damo tu plažu"

On tvrdi da ti dokumenti govore da je saobraćajnica između hotela 'Palas' i 'Rivijera', u stvari šetalište i da je to odlučeno još 2009. Kada je riječ o političkim pritiscima Mihović kaže da nijesu “ni telefonski kontaktirali sa DPS-om, pogotovo ne budvanskim“:

"Jedino je bilo pritisaka od Rakčevića i njegovih saradnika koji su u vrijeme odlučivanja dolazili u preduzeće i ubjeđivali nas da njima damo tu plažu. On nam je čak prijetio medijima".

Hotelska grupa Budvanska rivijera saopštila je da su uložili zajednički prigovor sa firmom Euromix trade, insistirajući da se “prije svega vrednuje osnovni kriterijum i preduslov neposrednog zaleđa objekta, što podrazumijeva prostor koji se graniči sa plažom ili je direktnom pješčanom stazom povezan sa plažom”.

“Visina naknade od ove godine nije opredjeljujući faktor i nosi 50 bodova, dok reference donose, takođe, maksimalno 50 bodova. Bez obzira na ponuđenu cijenu vrednuje se kvalitet i iskustvo iz prethodnog perioda”, rekli su iz Budvanske rivijere.

Galerija

Bonus video: