Kosovski ministar izbjeglicama na Koniku: Vaš povratak nije problem

Kosovski ministar za zajednice i povratak Jevtić kazao da je pored bezbijednosti, za povratak bitna i integracija raseljenih lica
0 komentar(a)
Izbjeglički kamp na Koniku, Foto: Anadolija
Izbjeglički kamp na Koniku, Foto: Anadolija
Ažurirano: 10.06.2013. 16:08h

Ministar za zajednice i povratak Republike Kosovo Dalibor Jevtić, koji boravi u posjeti Podgorici, danas je sa ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore Predragom Boškovićem posjetio izbjeglički Kamp na Koniku.

Cilj posjete je razmatranje stvaranja uslova za bezbjedan povratak raseljenih i interno raseljenih lica sa Kosova koji borave u Crnoj Gori.

Jevtić je u razgovoru sa raseljenim licima tokom obilaska Kampa 1 i 2 na Koniku istakao da njihov povratak prije svega treba biti održiv, te da danas kada se govori o povratku na Kosovu, bezbjednost nije toliko problem koliko je to ekonomski aspekt.

„Vjerujem da će svakom od vas daleko biti bolje za život kada dobijete dvoj dom, svoju kuću nego da živite u ovakvom raseljenistvu, u tom smislu imaćete normalnije uslove za život nego unazad već 14 godina, koliko živite ovdje u Podgorici“, kazao je Jevtić raseljenicima u Kampu.

On je istakao da je za one koji ostvare mogućnost povratka, naročito za djecu, jako bitno obrazovanje na maternjem jeziku.

Naglasivši da žele konkretnim djelima da pokrenu nadu u povratak, koju su raseljena lica već odavno izgubila, Jevtić je kazao da ove godine želi da pokrene proces izgradnje prvih kuća za porodice onih koji već imaju imaju svoju imovinu na teritoriji Kosova.

Tokom svog boravka u Crnoj Gori, Jevtić će imati priliku da se susretne sa raseljenim licima iz drugih kampova u Crnoj Gori.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da je povratak raseljenih lica na teritoriji Kosova crnogorskog Ministarvo postavilo kao jedan od prioriteta.

„Ja se nadam da ćemo već ove godine imati od strane kosovske Vlade izgrađene i prve kuće u kojima će se omogućiti povratak lica iz ovoga Kampa“, istakao je on.

Bonus video: