Za lokalni prevoz

U Podgoricu stigao i drugi voz iz Španije

Vozovi CAF Civity kreću se projektovanom maksimalnom brzinom od 120 km/h. Crna Gora je posljednji put novi voz kupila 1984. godine
246 pregleda 17 komentar(a)
voz Španija, Foto: Željeznički prevoz
voz Španija, Foto: Željeznički prevoz
21.02.2019. 08:19h

Drugi od ukupno tri elektromotorna voza "Civity" španskog proizvođača CAF koje je Željeznički prevoz Crne Gore naručio za potrebe prevoza putnika u unutrašnjem željezničkom saobraćaju, stigao je u Podgoricu.

Treći i posljednji voz, kako je saopšteno, očekuje se oko 20. juna.

Vozovi su namijenjeni lokalnom prevozu putnika i kao takvi mogu se koristiti na svim relacijama,  Bar-Bijelo Polje i Podgorica-Nikšić.

"Trodjelni elektromotorni vozovi sa potrebnim rezervnim djelovima i potrošnim materijalom, specijalnim i standardnim alatom te priborom, koštali su 13.050.000 eura. Željeznički prevoz Crne Gore kupio ih je novcem od kredita EBRD-a za koji je garanciju dala Vlada. Željeznički prevoz putnika predstavlja djelatnost od javnog interesa, kod nas kao i u svijetu, zbog čega se na adekvatan način subvencioniše od strane države", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se vozovi CAF Civity kreću se projektovanom maksimalnom brzinom od 120 km/h. Crna Gora je posljednji put novi voz kupila 1984. godine.