Budva ostala bez igrališta za djecu

Igralište se nalazilo na zemlji u vlasništvu “Budvanske rivijere“ , a ujedno u zoni kojom gazduje “Morsko dobro“
87 pregleda 4 komentar(a)
Budva igralište, Foto: Vuk Lajović
Budva igralište, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.05.2013. 16:31h

Budva je ostala bez najvećeg i najstarijeg dječjeg igrališta u jedinom parku na Slovenskoj plaži, na samo deset metara od mora, nakon što je Hotelska grupa “Budvanska rivijera“ morala da ga premjesti u Petrovac, poslije nekoliko prijava koje joj je uputilo “Morsko dobro”.

Iako će od zakupa budvanskih plaža ove godine biti inkasirana najmanje dva miliona eura, novca za očuvanje parka, po svemu sudeći, nije bilo. Istovremeno, dvije najveće kompanije u Budvi nadgornjavaju se koja je u pravu, odnosno zbog čega je moralo doći do toga se igralište ukloni, a time i jedini preostali prostor za zabavu djece u metropoli turizma.

Igralište se nalazilo na zemlji u vlasništvu “Budvanske rivijere“ , a ujedno u zoni kojom gazduje “Morsko dobro“.

Sve je počelo nakon što je minulog ljeta jedno dijete povrijeđeno, jer je igralište bilo u izuzetno lošem stanju, a mobilijar oštećen.

“Morsko dobro“, u strahu da se to ponovo ne desi, upozorilo je “Budvansku rivijeru” da je ona odgovorna za igralište, izgrađeno prije duže od dvije i po decenije.

Pogibija djevojke, koju je talas povukao sa mogrenskog šetališta početkom januara, dodatno je podgrijala cijelu situaciju, pa je “Morsko dobro” urgentno tražilo da se i ta “crna tačka“ u zoni kojom gazduju hitno sanira.

Uslijedila je i prijava iz “Morskog dobra“, pa potom i upozorenje, nakon čega je “Budvanska rivijera“ od koje je traženo da garantuje bezbjednost djece, odnosno zaposli jednog radnika koji bi se isključivo time bavio, odlučila da inventar ukloni i premjesti u park svog petrovačkog hotela “Castellastva“.

Iz “Morskog dobra” tvrde da se HG ponašala nedomaćinski, što su iz “Budvanske rivijere” demantovali, navodeći da je javno preduzeće trebalo da garantuje bezbjednost mališana.

“'Morsko dobro' je u prethodnom periodu konstantno apelovalo na HG 'Budvanska rivijera', na čijem se zemljištu nalazi dječije igralište, da ga popravi, kako ne bi i dalje dolazilo do povređivanja djece”, saopšteno je iz “Morskog dobra”.

Iz “Budvanske rivijere” podsjetili su da im se to preduzeće obratilo dopisima u novembru 2012, januaru i martu 2013.

“Ovu urgenciju 'Morsko dobro' je uputilo nakon obraćanja građana Budve čija djeca koriste ovo igralište. 'Budvanska rivijera' se nakon ovog dopisa obratila Komunalno -stambenom preduzeću za održavanje igrališta, iz kojeg je odgovoreno da oni mogu održavati samo čistoću zemljišta, ali da ne mogu brinuti o ispravnosti konstrukcije“, naveli su iz “Budvanske rivijere”.

S obzirom na to da, kako su dodali, ne mogu garantovati bezbjednost djece i održavanje igrališta, a shodno zahtjevu “Morskog dobra”, igralište je o trošku HG izmješteno u ograđeni prostor “Slovenske plaže” i hotela “Castellastva”, gdje će, poručuju, “zadovoljiti sve standarde za bezbjedno igranje djece na otvorenom prostoru”.

Bonus video: