Ranog krompira na tržištu neće biti

Podgorički poljoprivrednici na mukama zbog obilnih padavina
50 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 12:46h

Podgorički poljoprivrednici tvrde da će zbog obilnih padavina propasti mnogi proizvodi, a da ranog krompira neće biti uopšte na tržištu.

David Camaj iz Malesije kaže da se ove godine poljoprivrednicima u glavnom gradu neće mnogo isplatiti posao, jer su zbog velikih kiša i poplava zakasnili na sadnju mnogih poljoprivrednih kultura.

Tvrdi da je ugrabio lijepo vrijeme da posadi pet hektara krompira, ali je zasade poplavila rijeka Rujela, tako da plodove toga rada neće moći da “ubere”.

“U garaži sam imao oko 1.000 krompira za sadnju, ali kiša nije dozvolila da to posadimo, sve je istrulilo. Zakasnio sam i na tikvice, kojih sam imao 5.000 sjemena. Jedino se nadam da će kiša stati i da ću uspjeti da posadim paradajz i krastavce, koji su mi trenutno u rasadniku. Jedino bi me to izvuklo”, kazao je Camaj.

Tvrdi da je potrošio oko 25.000 eura da bi spremio zemlju za sadnju i kupio rasade i sjemena i da će biti srećan ako uspije da izvuče pola toga.

Rujela mu je takođe ušla i u plastenike, pa se ne može mnogo nadati ni tim proizvodima, ali tvrdi da se neće predavati dok god može da radi.

On se ne uzda u pomoć Ministarstva poljoprivrede, jer je osjetio na svojoj koži koliko može da računa na njih.

“Prošle godine su mi zbog suše propale lubenice i drugi proizvodi, a šteta je iznosila oko 20.000 eura. Tadašnji ministar Tarzan Milošević obećao je da će me novčano pomoći i nadoknaditi štetu, ali više se niko nije javljao”, kazao je Camaj.

Bolja situacija nije ni u Pothumu, tvrdi Željko Milić, jer zbog vremenskih neprilika ne mogu ni pripremiti zemljište, niti raditi nešto od vanjske proizvodnje.

Dok se ne proljepša vrijeme, moraće se posvetiti proizvodnji u plastenicima.

Uništeni zasadi krompira uticaće na poljoprivrednike da se odluče za proizvodnju neke druge vrste, ali nikako neće odustajati od posla.

“Da kažem jednostavnim rječnikom – izgubili smo bitku, ali ne i rat. Mi moramo da radimo i za vrijeme ovih kiša, štete su se dešavale i dešavaće se, ali nema odustajanja. Nestala je jedna proizvodnja biljaka, ali doći će druge kulture, recimo kupus, paprike...”, objasnio je Milić.

Poljoprivrednici smatraju da će ove godine zbog poplava skočiti cijena mnogih proizvoda, naročito baštenskih poljoprivrednih kultura.

Ajković: Biće manje i lošijeg kvaliteta

Ljubo Ajković iz Zete tvrdi da je mnogo bolje prošao nego njegove komšije, jer nije sadio ništa na otvorenom, ali od kiše su mu poplavili plastenici pa će ove godine proizvoda biti manje i biće lošijeg kvaliteta.

“Ove godine će svi Podgoričani koji sade na otvorenom u ravnicama imati gubitke i proizvode lošeg kvaliteta. Krompir, jagode, kupus... skoro da niko neće imati kada budu najtraženiji, osim građana koji žive na nekom uzvišenju, gdje se ne sakuplja velika vlaga”, kazao je Ajković.

On je kazao da nije posadio krompir i smatra da će zbog toga ove godine biti u plusu. “Neću saditi ništa na otvorenom, jer sam uveliko zakasnio”, kazao je Ajković.

Galerija

Bonus video: