Nema gužvi na graničnim prelazima između Crne Gore i Hrvatske

"Ujutru i poslijepodne čekanja su malo duža, oko 20 do 25 minuta, a kontrola po vozilu, u zavisnosti koliko je putnika u njemu, traje minut do minut i po", kaže pomoćnik načelnika za granične provjere Petar Radović
1266 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2018. 14:01h

Na Debelom brijegu, jednom od najprometnijih graničnih prelaza u Crnoj Gori, početak glavne turističke sezone obilježio je nešto veći intenzitet saobraćaja nego prethodnih dana, ali gužvi nema.

Na ulazak u našu zemlju iz Hrvatske čeka se desetak minuta.

"Ujutru i poslijepodne čekanja su malo duža, oko 20 do 25 minuta, a kontrola po vozilu, u zavisnosti koliko je putnika u njemu, traje minut do minut i po", kaže pomoćnik načelnika za granične provjere Petar Radović.

"Nismo čekali dugo na granici", kaže porodica iz Španije koja odmor provodi u Dubrovniku, a pošla je u obilazak Kotora i Boke Kotorske.

I par iz Slovenije koji je će odmor provesti u Budvi, tvrdi da su na prelazak naše granice čekali samo desetak minuta.

Radović ističe da na Debelom brijegu - graničnom prelazu sa Hrvatskom i Evropskom unijom (EU) iz godine u godinu bilježe sve veći broj prelazaka. Lani je granicu na Debelom brijegu prešlo 2,5 miliona putnika i preko 600 hiljada vozila.

U junu je ovu granicu prešlo 282.064 putnika i 70.670 vozila što je 12,26 odsto, odnosno 31,09 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Kobila, drugi granični prelaz sa Hrvatskom bio je zatvoren skoro sedam mjeseci, jer je lani u novembru počela rekonstrukcija i izmještanje hrvatskog graničnog prelaza na Konfinu.

Od kada je ponovo otvoren 19. juna, tu granicu je prešlo 9.574 lica i 3.611 vozila što je znatno manje nego lani u isto vrijeme.

Radović ističe da je najvjerovatnije razlog što mnogi , prije svega turisti još nisu upoznati da je ovaj prelaz ponovo u funkciji.

"Za ovaj prelaz saznali smo od prijatelja koji žive u Moluntu (Hrvatska) i zato smo se odlučili za njega", objašnjava par iz Švajcarske koji će nekoliko dana provesti na odmoru u Kotoru i Crnoj Gori.

"Zbog atraktivnosti predjela putnog pravca kroz Vitaljinu na hrvatskoj strani, veliki broj turista koristi granični prelaz Kobila. Na drugoj strani mnogi putnici ga koriste u želji da izbjednu gužve na Debelom brijegu", navodi Radović.

Ističe i da je ovaj prelaz malog kapaciteta, jer postoje samo po jedna ulazna i izlazna saobraćajna traka, pa se brzo stvaraju gužve.

I na Sitnici - graničnom prelazu sa Republikom Srpskom, često se stvaraju velike gužve, naročito ljeti, zbog njegovog nedovoljnog kapaciteta, jer je samo jedna ulazna i dvije izlazne saobraćajne trake. Druga traka je kratka i nije opremljena kontrolnom kabinom, kao druge dvije.

Lani je ovu granicu prešlo milion putnika , a u junu ove godine preko 102 hiljade. Broj vozila bio je 33.226

Kapaciteti svih graničnih prelaza tokom ljetnje turističke sezone su nedovoljni za broj putnika i vozila koja dolaze u Crnu Goru ili je napuštaju. U junu je povećan promet na sva četiri granična prelaza u hercegnovskoj opštini: vozila za 22,45 odsto, plovila za 0,56 i putnika za 10, 10 odsto.

Lani na graničnom prelazu u Luci Zelenika kontrolisano preko 2.000 plovila

U sastavu službe granične bezbjednosti Herceg Novi aktivan je i morski granični prelaz u Luci Zelenici, koji je registrovan za putnički i robni saobraćaj.

Tokom godine na tom prelazu kontrolisano je 2.200 plovila, najviše tokom ljetne sezone.

"To je najbliži morski granični prelaz u Boki Kotorskoj. Kruzeri uglavnom dolaze u Luku Kotor, ali oni koji ne svraćaju ni u jednu luku, nego samo prave krug kroz Zaliv, a takvih je mali broj, kontrolišu se u Luci Zelenika", objašnjava Radović.

Galerija

Bonus video: