Herceg Novi: Mještani blokirali prilaz deponiji Tisova greda na Ublima

Direktor JP “Čistoća” Borivoje Bonić naglasio je da to preduzeće sve poslove u vezi sa odlaganjem otpada “radi apsolutno u skladu sa zakonom”
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2013. 17:21h

Grupa mještana Ubala, sela u zaleđu hercegnovske opštine, blokirala je istovarnu rampu na deponiji Tisova greda, zbog, kako tvrde, istovara grita i drugog opasnog otpada na toj privremenoj deponiji.

"Veće deponovanje opasnog otpada počelo je prije pet-šest godina kada je, nakon privatizacije tivatskog Arsenala, iz tog bivšeg vojnog brodoremontnog zavoda, na deponiju na Ublima istovaran grit, boje i druge hemikalije, kao i otrovno smeće iz Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj", tvrdi član Savjeta Mjesne zajednice Ubli Dragan Vuković.

Herceg Novi bi do septembra trebalo da dobije građevinsku dozvolu za novu sanitarnu deponiju Duboki do, koja je na tom mjestu predviđena prostornim planom prije 35 godina

Vuković tvrdi da je nastavljeno odlaganje opasnog otpada bez poštovanja mjera i postupaka koje nalaže zakonska regulativa.

Direktor JP “Čistoća” Borivoje Bonić naglasio je da to preduzeće sve poslove u vezi sa odlaganjem otpada “radi apsolutno u skladu sa zakonom”, te da su zbog blokade i štete koja će, ukoliko se blokada nastavi, biti nanijeta gradu, obavijestili nadležne službe.

On odlučno demantuje da na deponiju dovoze grit i drugi opasni materijal.

Bonić je rekao da od medicinskih ustanova u opštini mogu zatražiti informaciju kako i gdje zbrinjavaju medicinski otpad, jer JP “Čistoća” nema sklopljen ugovor o prikupljanju i odlaganju te i drugih vrsta opasnog otpada, pa to i ne radi.

On je i od Opštine Tivat, njihovog komunalnog preduzeća i Porto Montenegra, pisano zatražio da i oni dostave takve podatke, koji bi trebalo da potvrde da ugovor o preuzimanju otpada iz te opštine nikada nije sklopljen.

Iz menadžmenta brodogradilišta u Bijeloj lani su negirali bilo kakvu mogućnost da se grit ili drugi opasni materijal izvozi iz kruga te kompanije.

U selu Ubli, koje je od grada udaljeno dvadesetak kilometara, stalno živi desetak mještana, a povremeno još oko 20 njih

“Komunalna policija je bila na deponiji Tisove grede”, kazao je njen načelnik Zoran Bijelić.

Nakon sagledavanja cjelokupne situacije, dodao je on, podnijela je zahtjev hercegnovskom Osnovnom sudu da izda privremenu mjeru kojom bi se naložila deblokada prilaza deponiji i zaštitio javni interes.

I Upravni odbor JP “Čistoća” podnio je zahtjev MUP-u da se obezbijede uslovi za neometan rad preduzeća i transport otpada na lokaciju privremenog skladišta otpada Tisova greda lokalnim putem Kameno-Crkvice.

Bonić je upozorio da bi dugotrajna blokada deponije onemogućila održavanje čistoće u gradu.

“To bi ugrozilo higijensko-epidemiološku situaciju u gradu, a u produženom trajanju dovelo do ugrožavanja zdravlja i života građana i gostiju Herceg Novog”, upozorio je Bonić.

U selu Ubli, koje je od grada udaljeno dvadesetak kilometara, stalno živi desetak mještana, a povremeno još oko 20 njih.

U blizini sela je gradska deponija smeća na koju se dnevno, nakon selekcije, istovari od 24 do 31 tone u zimskom, odnosno od 72 do 80 tona otpada u ljetnjem periodu.

Nakon slične blokade prošle godine, Ubljani su postigli dogovor sa lokalnom upravom da Opština mjesečno mjesnoj zajednici uplaćuje 1.000 eura, kao nadoknadu za deponovanje sanitarnog otpada, ali te isplate, tvrdi Vuković, nijesu redovne.

Na jesen očekuju dozvolu za Duboki do

Herceg Novi bi do septembra trebalo da dobije građevinsku dozvolu za novu sanitarnu deponiju Duboki do, koja je na tom mjestu predviđena prostornim planom prije 35 godina.

U planu je zatvaranje postojeće deponije čije su tri četvrtine već sanirane, a u Dubokom dolu deponija bi trebalo da zadovolji sve ekološke i standarde zaštite životne sredine o čemu se pribavljaju dokumenti i saglasnosti. Taj projekat vrijedan je oko pet miliona eura, a za prvu fazu trebalo bi obezbijediti oko milion i po.

“U lokalnoj upravi već su predali nekoliko aplikacija za dobijanje bespovratnih sredstava ili kredita pod povoljnim uslovima od međunarodnih finansijskih institucija”, kazao je savjetnik predsjednika Opštine za investiciono ulaganje Vladimir Mračević.

Na novu deponiju će biti prenijet i otpad sa sadašnje privremene deponije Tisova greda.

Galerija

Bonus video: