Advokati mogu doprinijeti integracionim procesima Crne Gore

Ministar Marković se danas sastao sa Džulijom Bejtman, koja je šef Tima za međunarodne odnose Udruženja advokata Engleske i Velsa
1 komentar(a)
Džulija Bejtman, Duško Marković, Foto: Gov.me
Džulija Bejtman, Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.03.2013. 16:15h

Advokati su organski dio reforme pravosudnog sistema kao nacionalnog interesa Crne Gore i svojom profesionalnošću mogu doprinijeti integracionim procesima države, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Duška Markovića i predstavnika Udruženja advokata Engleske i Velsa, Džulije Bejtman.

Marković se danas sastao sa Bejtman, koja je šef Tima za međunarodne odnose Udruženja advokata Engleske i Velsa.

Ona je ocijenila da je Crna Gora u ostvarivanju svojih spoljnopolitičkih prioriteta postigla zavidne rezultate.

„Marković je informisao o ključnim reformskim aktivnostima na polju jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito se osvrnuvši na novousvojeno zakonodavstvo i izmjene Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika“, piše u saopštnju.

Kako se navodi, Marković se osvrnuo i na efekte primjene novousvojenih zakona u Crnoj Gori.

„On je istakao i novine koje su uvedene u naš pravni sistem, poput notarske profesije ali i javnih izvršitelja kao jednih od premisa pouzdanosti i efikasnosti crnogorskog pravnog sistema“, saopštili su iz Ministartsva.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da su advokati organski dio reforme pravosudnog sistema kao nacionalnog interesa Crne Gore, „ali i jednog od kriterijuma za članstvo u EU i NATO“.

„Advokati svojom profesionalnošću mogu doprinijeti ostvarivanju rezultata u ovoj oblasti pa, samim tim, i integracionim procesima naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je, u tom smislu, od izuzetnog značaja jačanje saradnje, razmjene iskustava i dobre prakse između Advokatske komore Crne Gore i strukovnih udruženja u Evropi i šire.

Bonus video: