Odraz nekulture: Žvake žvaćemo, bacamo gdje stignemo, fleke ostaju

"Ne bacam ih u kantu sigurno... Ponekad na ulici, u dvorištu, nekad i u školi, u učionici..."
178 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2013. 20:10h

Korak po korak, žvaka po žvaka. Žvaće ih ko stigne, i baci ih gdje stigne. Univerzalna jestiva razonoda od 7 do 77 godina. Odraz zabave ili nekulture?

Dio građana smatra da je ddraz nekulture, da se nekad "takmičimo da budemo što gori" da je "nepristojno i neučtivo".

Neki je žvaću iz nervoze, drugi iz dosade, treći iz navike, a najčešće svi žvakaće gume poslije obavljene misije bace gdje bi najmanje trebalo: na ulicama, sjedištima javnog prevoza, u liftovima, u učionicama.

"Ne bacam ih u kantu sigurno... Ponekad na ulici, u dvorištu, nekad i u školi, u učionici...", tako uglavnom razmišljaju i rade oni mlađi, naročito đaci.

TV "Vijesti", Jelena Perčobić

"Na ulicu", "đe stignem" "ponekad mi se desi da mi je muka da podjem do kante pa na ulicu" neki su od odgovora na pitanje gdje "odlažu" žvaku nakon što dosadi.

Javno preduzeće „Gradska čistoća“ iz Beograda nabavilo je devet mašina za uklanjanje žvakaćih guma sa gradskih ulica. Ove mašine rade na principu vodene pare i deterdženta, a treba im svega pet do deset sekundi da skinu jednu žvaku. Mi ovakve mašine još nemamo.

Senada Mulešković, PR JP Gradska Čistoća za TV "Vijesti" je kazala radnici u sklopu svojih aktivnosti sklanjaju žvake raspoloživ alatom. "Ali fleke koje koje ostaju nakon uklanjanja su ružna slika i za koju još uvijek nemamo mogućnost otklanjanja.

Dok se mi borimo sa žvakaćim gumama, U Singapuru je proslavljeno 18 godina od zabrane prodaje žvaka. Britanci godišnje potroše 4,5 miliona funti za čišćenje ostataka od žvakaćih guma, a za iste pare mogu da obezbede plate za čak 180 učitelja.

U Irskoj je kazna za bacanje žvaka na javnom 125 eura, dok se u Rimu dnevno baci 15 000 žvaka, čak i na arheološkim nalazištima. U SAD postoji ulica oblijepljena žvakama, a tu je i neobični slikar koji oslikava isklučivo žvake zalijepljene na ulicama.

Galerija

Bonus video: