Dva crnogorska srednjoškolca liječena od Facebook zavisnosti

Zavisnici od Facebooka introvertne ličnosti koje često nemaju prijatelja, sklone su maštarenju, a vremenom zapostave i školu
12 komentar(a)
Facebook, Foto: Shuterstock
Facebook, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 19.01.2013. 10:41h

Profil na Facebooku ima 300.420 građana Crne Gore, a stručnjaci za bolesti zavisnosti upozoravaju da se posljedice prekomjerne uporebe interneta već osjećaju. U posljednjih pola godine, u Crnoj Gori je otvoreno oko 2.320 novih profila, a najzastupljeniji su korisnici starosne grupe između 18. i 24. godine, njih 97.600. Muškaraca korisnika Facebooka je 55, a žena 45 odsto.

Subspecijalsta Danilo Jokić kazao je za "Dan" da je u svojoj klinici "Anima medika" liječio 10 osoba zavisnika od interneta, a među njima je dvoje bilo "navučeno" na Facebooka.

Iako su srednjoškolci, oni se, objašnjava Jokić, prema kriterijumima Svjetske zdravstvene organizacije tretiraju kao zavisnici. Vrijeme provedeno na internetu i društvenim mrežama samo su neki od parametara za utvrđivanje zavisnosti.

"Nizak prag tolerancije, antisocijalna kriza, zapostavljanje zdravih stilova života, stalno povećanje vremena provedenog na Facebooku su pokazatelji da je riječ o zavisniku od društvene mreže“, objasnio je Jokić.

Jedan njegov pacijent je svakodnevno kraj računara provodio preko pet, a drugi preko sedam sati.

"Vikendom su bukvalno bili na mreži po cijeli dan, odnosno od 10 do 15 sati. Kada im roditelji zabrane korišćenje interneta, kod djece se javljaju nervoza, nesanica, anksioznosti ostali simptomi svojstveni alkoholičarima i narkomanima“, kazao je Jokić.

On je naglasio da su zavisnici od Facebooka introvertne ličnosti koje često nemaju prijatelja, sklone su maštarenju, a vremenom zapostave i školu.

Jokić je upozorio da roditelji moraju da kontrolišu svoju djecu i provjeravaju na koji način ona koriste internet jer ima mnogo zloubotrebe.

"Apsolutno je nepojmljivo da dijete ide na sastanak sa osobom s kojom se upozna posredstvom interneta, i to bez znanja roditelja, što se nerijetko dešava“, naglasio je Jokić.

Bonus video: