Rat budvanske vlasti i Morskog dobra koštao 100 hiljada

Javno preduzeće i opštinski vaterpolo klub imali su značajan prihod od zakupa lokala, terase i plaže
166 pregleda 5 komentar(a)
Pizana, Foto: Vuk Lajović
Pizana, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.06.2018. 15:42h

Nadmudrivanje Javnog preduzeća Morsko dobro i Opštine Budva ko će pokazati da više brine o građanima time što će starogradsku popularnu plažu Pizana pretvoriti u javno kupalište, koštalo je državu i lokalni vaterpolo klub čak 100 hiljada eura.

Po polovinu te sume su dobijali Javno preduzeće i opštinski Vaterpolo klub „Budva“ od kompanije Stratex biznismena Nila Emilfarba za zakup lokala, terase i plaže.

Posjetioce ove nekada uređene plaže, sada umjesto modernog lokala dočekuju zakucane daske, zarđala ograda, deponija na nekadašnjoj terasi, metalna armatura, kupalište bez tuševa i javnog toaleta.

Sve je počelo tako što je opoziciona vlast u Budvi, koju predvodi Dragan Krapović, preuzimanjem rukovođenja Budvom proklamovala, između ostalog i ideju da Pizanu pretvori u javno kupalište i oslobodi ga mobilijara, što je izazvalo dobar prijem kod građana. Da ne pokupe političke poene, jer se ova ideja na kraju pretvorila u političku populističku priču, dosjetilo se Morsko dobro, na čijem je čelu Predrag Jelušić, trenutno najozbiljniji kandidat za šefa budvanskog DPS-a, tako što je krajem prošle godine podnijelo inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za Izmjenu plana objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra i prenamjenu korišćenja Pizana u javnu plažu. Opština je tada odgovorila time da Vaterpolo klub, koji je u njenom stoodstotnom vlasništvu neće dati u zakup svoje prostore, ukoliko plaža ne bude povjerena lokalnoj upravi.

Stratex tada daje ponudu Morskom dobru da je spreman da plažu pretvori u javno kupalište i dozvoli svima besplatno korišćenje mobilijara, a da im se dozvoli da drže lokal, što je kako navode javno preduzeće prihvatilo.

Ipak, Morsko dobro raspisuje tender i za jednogodišnji zakup Pizane traži 21 hiljadu eura. Predstavnici Opštine prijavljuju se i jedini konkurišu i daju ponudu od 25 hiljada eura. Stratex se ne prijavljuje jer Vaterpolo klub odbija da produži ugovor o zakupu prostorija, čime im je onemogućeno da drže plažni bar.

Ipak, tenderska komisija Morskog dobra nakon uvida u ponudu Opštine, odbija je iz formalnih razloga, jer, kako su naveli, ne sadrži rješenje o PIB pravnog lica i rješenje o registraciji PDV-a. Opština ulaže žalbu, koju Morsko dobro odbija. Opštini se ne dozvoljava da gazduje plažom, a Morsko dobro, ne dobija ni tih 25 hiljada eura. Javno preduzeće je dva puta javnost obavijestilo da je uredilo kupalište i da će voditi o njemu brigu ovoga ljeta.

Bonus video: