EU: Unaprijediti zatvorski sistem u Crnoj Gori

Lange je kazao da je u dijelu unaprijeđenja zatvorskog sistema posebno važan segment transparentnost
59 pregleda 2 komentar(a)
Delegacija EU u posjeti ZIKS-u, Foto: Jelena Jovanović
Delegacija EU u posjeti ZIKS-u, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 03.12.2012. 15:22h

Unaprijeđenje zatvorskog sistema jedan je od ciljeva Evropske unije kada je u pitanju Crna Gora, kazao je Dirk Lange šef Jedinice za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu za proširenje.

Lange, Per Ibolt predstavnik Direktorata za pravosuđe, Angela Longo službenica u tom Direktoratu zadužena za ljudska prava i Alesandro Kampo predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, posjetili su juče Zavod za izvršenje krivičnih sankcija. Oni su razgovarali sa upravom, obišli Kazneno-poravni dom i razgovarali sa nekoliko osuđenika.

Sjutra će, po odobrenju predsjednika Višeg suda, Ibold posjetiti Istražni zatvor Podgorica i obići prostorije u kojima su smještena pritvorena lica.

Perović je istakao da je donijeta "Strategija o zlostavljanju i mučenju" u ZIKS-u i da u 2012. godini, nije bilo zabilježenih slučajeva torture

Nakon posjete, Lange je kazao da je u dijelu unaprijeđenja zatvorskog sistema posebno važan segment transparentnost i da zbog toga "naročito cijeni način na koji mu je predstavljen sistem izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori".

Pomoćnica ministra pravde Slavica Rabrenović, koja je sa direktorom ZIKS-a Miljanom Perovićem i njegovim saradnicima primila evropske zvaničnike, upoznala ih je sa IPA projektom "Podrška sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori".

Taj projekat realizuje se uz podršku Evropske komisije, a Rabrenović ih je pozvala ih da naprave procjenu cjelokupnog sistema izvršenja krivičnih sankcija i skrenu pažnju na stvari koje treba mijenjati i unaprijediti u ovom segmentu.

Perović je goste detaljno upoznao sa organizacionom šemom Zavoda, strukturom osuđenih lica, poštovanjem ljudskih prava, statističkim podacima i rezultatima rada, kao i radnim izazovima i problemima sa kojima se svakodnevno srijeću u praksi.

On je istakao da je donijeta "Strategija o zlostavljanju i mučenju" u ZIKS-u i da u 2012. godini, nije bilo zabilježenih slučajeva torture, dodajući da je saradnja Zavoda sa Zaštitnikom ljudskih prava i nevladinim sektorom na visokom nivou i da se kontinuirano radi na planu njenog jačanja.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je Perović posebno istakao značaj radnog angažovanja osuđenika u novoformiranoj farmi i radionicama, i benefite koje od toga imaju državni budžet i ZIKS, ali i sama osuđena lica.

Kao najveće izazove, Perović je istakao prebukiranost zatvorskih kapaciteta i edukaciju i obuku zatvorskog osoblja.

On je goste upoznao sa planom izgradnje infrastrukturnih objekata koji se finansiraju kroz zajmove od strane Razvojne banke Savjeta Evrope u okviru kojeg je kandidovana izgradnja tri objekta, Zatvora sa visokim stepenom bezbjednosti u Spužu, Zatvorske bolnice u Spužu i rekonstrukcije zatvora u Bijelom Polju.

Na sastanku je bilo riječi i o modelima obuke zatvorskog osoblja, mehanizmima saradnje sa Ombudsmanom, dinamici rada i vremenskim okvirima realizacije kada su u pitanju infrastrukturni objekti, kao i načinima postupanja sa maloljetnicima koji se nalaze na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora.

Bonus video: