Parking mjesto postalo luksuz u Podgorici

“Ako opština naplaćuje ono što je društveno, zašto ne bi i onaj koji je gradio naplaćivao svoje”, smatra Markuš
189 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2012. 16:56h

Prilikom useljenja u novu zgradu stanari očekuju da će ih dočekati i parking mjesto, ali se ispostavi da taj “luksuz” treba dodatno da plate.

Često, međutim, ni novac nije garancija za dobijanje parking mjesta, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i nepoštovanja normativa u toj oblasti.

Arhitekta Andrija Markuš pojašnjava da to nije slučaj samo kod nas, već da je bilo gdje u svijetu uobičajeno da ljudi kupe stan, a da niko neće da im obezbijedi parking.

“Ako opština naplaćuje ono što je društveno, zašto ne bi i onaj koji je gradio naplaćivao svoje”, smatra Markuš.

Kako je kad se u Podgorici primjenjuju svjetski standardi, uvjerili su se, između ostalih, i stanari zgrada “Evrostan” 1 i 2 kod Vezirovog mosta.

Zorka Kečina-Kraljević ispričala je da je prije nekoliko godina, kada su kupovali stanove, investitor izmirio sve obaveze prema Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, koja se obavezala da će završiti pristupne puteve, rasvjetu, parking mjesta, kontejnere...

“Od tada do dana današnjeg se ništa od toga nije realizovalo. Prilikom kupovine nijesmo plaćali parking mjesta naknadno, ali smo ih svakako očekivali, jer smo znali za ugovor između investitora i Agencije”, kazala je Kraljević.

Ona je istakla da je veća zgrada, sa 80 stanova i 20 garažnih mjesta, useljena prije šest, a manja, “koja nema apsolutno nista”, prije četiri godine.

I da koriste garaže, stanari do njih ne bi mogli lako doći, jer je pristupni put u veoma lošem stanju.

Kraljević je kazala da su nekoliko puta platili mašinu da poravna put, a i sami su ga lopatama tabali. Sa prvim kišama, međutim, uvidjeli su da je lokvi i blata još više.

Često ni novac nije garancija za dobijanje parking mjesta, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Markuš objašnjava da je vlasnik buduće zgrade obavezan da u podrumu, u jednom nivou, izgradi garaže, ili da opštini plati izgradnju takve garaže koja postaje opštinsko vlasništvo.

“Negdje može da izgradi osam, a ne može dvije i on te dvije garaže treba da plati opštini. Podzemne garaže su 80 odsto prazne, jer čekaju da ih neko kupi”, kazao je Markuš.

Detaljnim urbanističkim planovima redovno je predviđeno da se saobraćaj u mirovanju obezbjeđuje u okviru opredijeljene parcele i to u podzemnim etažama po normativu 1,1 garažno mjesto po stambenoj jedinici, odnosno na 50 metara kvadratnih poslovnog prostora - jedno garažno mjesto.

Markuš smatra da je problem oko garaža stvoren bespotrebno, jer se “ide naruku” građevinskom biznisu koji nastoji da gradi zgrade bliže centru grada.

On smatra da su u Podgorici stvorene velike saobraćajne gužve u centru grada i da bi grad mogao da ima više parkinga, da je riješeno pitanje saobraćaja.

Markuš je istakao da je protiv gradnje podzemnih garaža.

On smatra da bi građani trebalo da koriste i alternativne vrste prevoza, bicikl na primjer, ocijenivši da zbog građevinskog biznisa “niko ne vodi računa” o izgradnji biciklističkih staza.

Rodić: Protest uzaludan bez papira

Zbog najave “Parking servisa” da će za dvadesetak dana početi naplata parkinga u Bloku 5 i 6, stanari tog dijela grada za sjutra u 11 časova najavili su protest ispred optike “Monokl”.

Advokat Goran Rodić, međutim, smatra da je protest uzaludan, ako stanari nemaju papire koji dokazuju da je parcela vlasništvo zgrade, ili investitora.

“Osnov za protestovanje bi im bio neki papir. Kod nas u Ulici Vasa Ričkovića je bila potpuno čista situacija, jer je zemljište privatna svojina, upisana u Katastru jedan kroz jedan na investitora zgrade. A na tri metra od nas je opštinsko zemljište”, kazao je Rodić.

Stanari iz Ulice Vasa Raičkovića su ljetos obilježili parking mjesta, a odnedavno postavili stubiće koji se moraju otključati i spustiti kako bi se parkiralo vozilo. Komunalna policija je potvrdila da su stanari legalno zaštitili svoja parking mjesta ispred ulaza 4A i 4B.

Rodić je kazao da ukoliko je zemljište u vlasništvu opštine, onda ona može nakon donošenja neke odluke, da naplaćuje parking. Skupština glavnog grada je prije nekoliko mjeseci usvojila Elaborat, kojim je predviđena naplata parkinga u trećoj zoni. Naplata je planirana u ulicama Blaža Jovanovića, Meše Selimovića, Dalmatinskoj, Velimira Terzića, Vuka Karadžića, Obala Ribnice, Omladinskih brigada, Novaka Miloševa, Četvrte proleterske, Kralja Nikole, Crnogorskih serdara, Oktobarske revolucije, Bratstva i jedinstva i Golootočkih žrtava. Predviđeno je da se parking u trećoj zoni plaća 60 centi po satu. Pretplatne mjesečne karte za stanare su sedam, a za pravna lica i preduzetnike 20 eura.

Naplaćuju sve, ali posluju s gubitkom

Uprkos tome što naplaćuju više od 3.300 parking mjesta u gradu, “Parking servis” je prošle godine ostvario gubitak od 65.856 eura.

Prema izvještaju za prošlu godinu, Društvo je u 2011. raspolagalo sa 3.338 parking mjesta, od čega na zatvorenim parkinzima 1.263, u garažama 411, na uličnim (opštim) 1.664, od čega u zonama u centru grada 602, a u zonama preko Morače raspolaže sa 1.062 obilježena parking mjesta.

Galerija

Bonus video: