Kolarević: Uzela sam novac, ostalo mi podmeću

Ona tvrdi da „nikad u životu“ nije sarađivala sa Sigmom, mimo posla za Telekom
76 pregleda 66 komentar(a)
Ana Kolarević, Foto: Arhiva Vijesti
Ana Kolarević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.11.2012. 07:56h

Advokatica Ana Kolarević, sestra bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića, izjavila je da je njen “konsultantski posao za Crnogorski telekom 2005. godine naplatila 246.000 eura od američke kompanije Sigma, ali da nije riječ o koruptivnoj isplati”, kako to tvrde američke finansijske vlasti koje su zbog toga protiv tri bivša direktora Mađar telekoma podnijele tužbu.

Ona je u intervjuu Atlas televiziji istakla da nije učestvovala u privatizaciji Telekoma Crne Gore, već da je za njegovog novog vlasnika, Mađar telekom, radila neposredno poslije kupoprodaje kompanije. Na pitanje zašto je novac za konsultantske usluge na osnovu kojeg je Telekom napravio plan restrukturiranja, primila preko američke kompanije, odgovorila je da to nije pitanje za nju, već za naručioca posla.

„Ja pružam usluge na osnovu ugovora, odradim posao i budem plaćena. To da li će se meni sa druge strane pojaviti Telekom ili nekakva Sigma, to meni nije bitno. Ja sam pitala da li oni imaju ugovor sa Sigmom, rekli su da imaju, da u njemu piše da je Sigma ta koja će isplatiti“, rekla je Kolarević.

Ona tvrdi da „nikad u životu“ nije sarađivala sa Sigmom, mimo posla za Telekom.

Američki istražni organi su zaključili da je Mađar telekom isplatio 7,35 miliona eura za podmićivanje najmanje dva vladina funkcionera i „sestru najvišeg vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom“, kojoj je pripao cio ili dio iznosa od 580.000 eura preko ugovora koji su nazvali Sigma. Sigma je jedan od četiri, kako se tvrdi u tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), lažna konsultantska ugovora preko kojih je podmićeno nekoliko vladinih funkcionera koji su Mađar telekomu zauzvrat omogućili da, pored većinskog državnog paketa brzo otkupe i manjinske akcije za apsolutnu kontrolu. Istražioci u SAD-u su utvrdili da su ugovor sa Sigmom potpisali tadašnji direktori Telekoma Crna Gora Oleg Obradović i Tomaš Morvai, protiv kojeg je SEC i podnio tužbu Okružnom sudu u Njujorku.

Kolarević tvrdi da je potpuno spokojna, jer smatra da ništa nezakonito nije uradila, navodeći da je “ medijska priča o toj aferi” usmjerena zbog toga što je ona sestra bivšeg premijera. Ona je istakla da je novac dobila u Crnoj Gori, a ne u Njujorku.

Saopštila je da je dala izjavu Tužilaštvu od kojeg je, kao i od Uprave za sprečavanje pranja novca, tražila da kažu da li je njeno ime u spisima iz SAD, ali da taj podatak nije dobila.

„Pitala sam tužioca – jeste li saslušali one koji su nam davali posao? Bilo je logično da pitaju tadašnji menadžmenta Telekoma i tadašnjeg Moneta. Očigledno sam bila opet interesantna ja kao sestra da budem ispitana“, ocijenila je Kolarević.

Tuži “Vijesti”, “Dan” i “Monitor”

Kolarević je najavila da će iduće sedmice podnijeti tužbe protiv „Vijesti“, „Dana“ i „Monitora“, zbog, kako tvrdi, neistina koje su na njen račun iznijeli ti mediji, nazivajući novinare nekoliko puta “šačicom ljudi bolesnih umova”. Ona tvrdi da su ti mediji namjerno izabrali nju kao metu napada, da bi naudili njenom bratu.

“Vijesti” su tekstove bazirale na dokumentima američke Komisije i podacima koji su i sada dostupni na sajtu te institucije. Kolarević je saopštila da je novinari medija koji su pratili aferu Telekom nijesu kontaktirali.

„Vijesti“ su je kontaktirale 3. januara, dan prije objave prvog teksta o američkoj istrazi u kojem je ona opisana kao „sestra najvišeg vladinog službenika koja se bavi advokaturom“.

Tada je rekla da „Vijesti“ crtaju mete te da ne želi da daje izjave uz tvrdnju da njenog imena nema u američkim dokumentima. Kolarević je sjutradan ipak dala izjavu preko elektronske pošte. Pismo je objavljeno integralno, o čemu svjedoči i arhiva „Vijesti“.

Kolarević je rekla da je došla i do izvještaja Anketnog odbora, ali nije htjela da odgovori na pitanje da li je imala pravo da ima uvid u izvještaj koji tek treba da bude predstavljen Skupštini, kazavši da "nije bitno kako" je došla do izvještaja.

Bonus video: