MANS: Ni DIK ni DRI ne interesuje zloupotrebe u kampanji

Tužilaštvo se do sada nije izjasnilo ni da li je nadležno za procesuiranje nezakonitog zapošljavanja i reklamiranja
8 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.11.2012. 14:30h

Podaci do kojih je MANS došao praćenjem zloupotreba državnih resursa tokom predizborne kampanje pokazali su da ni Državna izborna komisija (DIK) a ni Državna revizorska institucija (DRI) ne žele da se bave procesuiranjem funkcionera koji su zloupotrebljavali državna sredstva tokom kampanje.

MANS podsjeća da su prema Zakonu o finansiranju političkih partija jedino su te dvije institucije zadužene za sprovođenje ovog zakona, uključujući i dio koji se odnosi na zloupotrebe državnih sredstava, i to:

  • zapošljavanje lica dok traje predizborna kampanja, partijsko angažovanje funkcionera i državnih službenika u toku radnog vremena, plaćeno reklamiranje svih državnih i lokalnih institucija u medijima
  • zabranu prekomjerne budžetske potrošnje svih državnih i lokalnih institucija

MANS je prijave svih zloupotreba koje su identifikovali podnosio i Tužilaštvu, kako zbog "ničije nadležnosti" ne bi došli u situaciju da kršenje Zakona zastari.

"Do sada, i Tužilaštvo se proglasilo nenadležnim za postupanje u slučaju angažovanja javnih funkcionera u kampanji u toku radnog vremena i navelo da se u takvim slučajevima obratimo DIK-u, koji se prethodno proglasio nenadležnim. Zanimljivo je da je tužilaštvo tom prilikom citiralo staru verziju Zakona o finansiranju političkih partija. Stoga smo se ponovo obratili tužilaštvu, informišući ih da je su na snagu stupile Izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija, i tražili da se ponovo izjasne, ali do danas to nisu učinili", navodi se u saopštenju MANS-a.

MANS je prijave svih zloupotreba koje su identifikovali podnosio i Tužilaštvu, kako ne bi došli u situaciju da kršenje Zakona zastari

Tužilaštvo se do sada nije izjasnilo ni da li je nadležno za procesuiranje nezakonitog zapošljavanja i reklamiranja.

Kada je riječ o prekomjernoj potrošnji budžeta, za koje Zakonom o finansiranju političkih partija nije propisana prekršajna odgovornost, Vrhovno državno tužilaštvo je MANS-u saopštilo da je jednu od mnogih inicijativa podnesenih po tom osnovu, proslijedilo odnosnom tužiocu. Ipak, nema podataka o konkretnim rezultatima.

Bonus video: