Građani Crne Gore kod zubara neće ni kad je besplatno

Izabrana stomatološkinja iz ambulante "Alfa dent" Vesna Mandić smatra da je kampanja organizovana u pogrešno vrijeme, tokom ljeta kada su mnogi građani na godišnjem odmoru
238 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2012. 14:43h

Privatni stomatolozi smatraju da su loša kampanja i svijest građana glavni razlozi što se samo petina građana registrovala za besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, svega 13.000 građana mlađih od 19 i starijih od 65 godina, trudnica i osoba sa invaliditetom, izabralo je stomatologa za tri mjeseca kampanje.

Zubara je uglavnom gradu odabralo 10.566 osoba do 19 i 1.304 starijih od 65 godina, 952 studenta, 137 trudnica i 41 osoba sa invaliditetom.

Zbog slabog odziva, u Fondu su bili prinuđeni da od 1. oktobra produže kampanju na neograničeno vrijeme.

U Podgorici su ugovor sa Fondom potpisale 44 stomatološke ambulante.

Izabrana stomatološkinja iz ambulante "Alfa dent" Vesna Mandić smatra da je kampanja organizovana u pogrešno vrijeme, tokom ljeta kada su mnogi građani na godišnjem odmoru.

Stomatolog Ivan Janković tvrdi da većinom dolaze penzioneri, a ostali samo ako imaju akutnih problema

Ona je rekla da se u toj ambulanti za tri mjeseca registrovalo samo oko 200 pacijenata.

"Većinom dolaze zbog akutnih problema, mnogo rjeđe na preventivne preglede. Najveći problem kod nas je upravo jako loše osmišljena preventivna stomatologija. Mora se kod građana propagirati kultura očuvanja oralnog zdravlja. I djeca ambulante uglavnom posjećuju samo onda kada već imaju problema", smatra Mandić.

Stomatolog Dragan Radovanović u ordinaciji "Radovanović" kazao je da su penzioneri najodgovorniji pacijenti, pojasnivši da su se registrovali u "najvećem broju".

"Registrovalo se oko 400 pacijenata, među njima i nekoliko studenata. Zabrinjavajuće je da roditelji nisu uzeli za obavezu da odabem ljekara za svoje djete, kako bi na vrijeme počeli da posjećuju zubara, a sve usluge su im besplatne", upozorio je Radovanović.

"Posebno apelujem na roditelje da izaberu stomatologa za svoju djecu, iskoriste pogodnosti koje im se pružaju, kako bi na vrijeme počeli da brinu o svojim zubima, s obzirom da je oralno zdravlje djece zabrinjavajuće loše"

Duplo manje građana registrovalo se u ambulanti "Veritas dentist". Izabrana stomatološkinja Svetlana Drašković istakla je da se na promociji očuvanja oralnog zdravlja mora mnogo više raditi.

"Posebno apelujem na roditelje da izaberu stomatologa za svoju djecu, iskoriste pogodnosti koje im se pružaju, kako bi na vrijeme počeli da brinu o svojim zubima, s obzirom da je oralno zdravlje djece zabrinjavajuće loše", kazala je Drašković.

U podgoričkoj ambulanti "Ident" od jula se registrovalo svega 30 pacijenata.

Stomatolog Ivan Janković tvrdi da većinom dolaze penzioneri, a ostali samo ako imaju akutnih problema.

Proteza o trošku države

Ugovorom Fonda sa privatnim ordinacijama predviđene su osnovne usluge preventive i liječenja zuba.

To podrazumijeva, za građane starije od 65 godina, najjednostavniju parcijalnu ili totalnu protezu, ali ne i ugradnju ciikulamog mosta i slične intervencije.

Djeca o trošku države mogu uraditi samo mobilnu protezu, dok za fiksnu, koja je i do četiri puta skuplja, moraju da plate.

Ugovor za izabranim stomatologom važi godinu, a u propisanim slučajevima on se može pronujeniti i prije isteka roka.

Bonus video: