Pažin u Venecijanskoj komisiji brani „tehnički mandat”

Vlada je na sjednici 31.maja utvrdila Predlog dopune zakona.” Predloženo je da predsjednik i članovi Sudskog savjeta nastavljaju da obavljaju dužnost do izbora novih članova kako jedna grana vlasti ne bi bila blokirana,” objasnio je Pažin nakon sjednice
76 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Pažin, sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Zoran Pažin, sudski savjet, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2018. 19:32h

Venecijanska komisija će na plenarnoj sjednici 22. i 23. juna raspravljalti o Vladinom Predlogu dopune zakona o Sudskom savjetu, koji će objasniti potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

Vlada smatra da se predsjedniku i članovima SS treba tehnički produžiti mandat do izbora njihovih nasljednika.

To je rješenje, kojim bi se trebalo prevazići moguća blokada rada SS, čijim članovima mandat ističe 2.jula.

Vlada je na sjednici 31.maja utvrdila Predlog dopune zakona.” Predloženo je da predsjednik i članovi Sudskog savjeta nastavljaju da obavljaju dužnost do izbora novih članova kako jedna grana vlasti ne bi bila blokirana,” objasnio je Pažin nakon sjednice.

Na sajtu VK, koja je tijelo Savjeta Evrope, objavljeno je da su vlasti Crne Gore tražile mišljenje na nacrt amandmana o izmjeni Zakona o SS i sudovima, kao i da će se o tome raspravljati na plenarnoj sjednici.

Ona je, kako se navodi, zakazana za 22. i 23.juni. Pažin i ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović su članovi Venecijanske komisije.

Sudski savjet ima 10 člana, po četiri iz redova sudija i toliko uglednih pravnika. Pažin kao ministar i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica su takođe članovi SS po funkciji.

Konferencija sudija Crne Gore je 1.juna izabrala četiri člana SS iz reda sudija - Rada Kovačević (Vrhovni sud), Ana Perović – Vojinović (Upravni sud), Verica Sekulić (Viši sud u Podgorici) i Dragan Babović iz Osnovnog suda u Podgorici.

Sporni su jedino članovi koje bira Skupština na oglasu koji je već okončan i na koji se prijavilo 14 pravnika. Pošto je Ustavom propisano da je za izbor članova SS potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno tropetinska, njihov izbor nije moguć zbog opozicionog bojkota rada parlamenta.

Predstavnici Venecijanske komisije boravili su početkom maja u Podgorici, kada su razgovarali sa Vladinim i sudskim zvaničnicima o novonastalom problemu. Upravo na njihovu sugestiju u Ustav je unijeta odredba o dvotrećinskoj većini poslanika za izbor članova SS, kako bi se na taj način uskratio politički uticaj vlasti, jer je izbor SS nemoguć bez opozicionih poslanika.

Kada su prije četiri godine birana četiri pravnika u parlamentu, podržali su ih i poslanici SNP-a, koji su zauzvrat dobili mjesto u Sudskom savjetu.

Njihov funkcioner Dobrica Šljivančanin izabran je tada za člana SS.

Bonus video: