Vikendaši iz Krašića: Imamo pravo na pristup moru

"Tražimo da se, na osnovu prethodno utvrđenog pojasa morskog dobra i plaže, izvrše eksproprijacija tog zemljišta"
216 pregleda 7 komentar(a)
Krašići, Foto: Siniša Luković
Krašići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.09.2012. 18:19h

U ime više od 1,5 hiljada vlasnika stanova i kuća u vikend naselju u Krašićima, grupa od jednaest predstavnika skupština stanara ili udruženja vlasnika objekata u tom tivatskoj mjesnoj zajednici obratila se Opštini Tivat i Upravi za nekretnine Crne Gore sa zahtjevom da se „preduzmu aktivnosti i mjere kako bi vlasnici stanova i kuća u naselju Krašići ostvarli svoja ljudska prava na slobodan pristup moru i poništili protivpravna zauzeća obale u području morskog dobra u naselju Krašići, kojima se ta prava krše i ugrožavaju“.

U tom tivatskom naselju u posljednjih skoro godinu dana izgrađeno je petnaestak novih velikih objekata na samoj „pjeni od mora“, na nekadašnjoj prirodnoj kamenitoj plaži, ispod lokalnog puta za Petroviće.

Mnogi od vlasnika tih objekata, većinom klasifikovanih kao „turističke vile“, za čiju su gradnju dozvole izdali Opština Tivat i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, pri tom su pravili i nelegalne nasipe zemlje i kamena u more, šireći na taj način svoje placeve, pri čemu je prirodna obala Krašića devastirana i privatizovana do mjere da mnogi od vlasnika novih objekata drugim građanima brane pristup na obalu ispred svojih objekata.

Stoga su vikendaši iz Srbije, Hrvatske, Rusije, BiH, Litvanije, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, Švajcarske, SAD, Makedonije i Finske, a koji imaju stanove i kuće sa gornje strane puta za Petroviće, suočeni sa nemogućnošću da koriste morsku obalu kao javno i svima dostupno dobro.

Da se izvrši eksproprijacija

Zbog toga su se vikendaši obratili Upravi za nekretnine i Opštini Tivat sa predlogom da se „u cilju poštovanja planskih rješenja iz državne studije lokacije ’Sektor 29-Krašići’ izvrši precizan geodetski premjer i snimanje morske obale duž naselja Krašići radi preciznog utvrđenja područja morskog dobra i plaže i sve to vidno obilježi stavljanjem oznaka i ograda“.

Oni od nadležnih zahtijevaju da se realizuju planska rješenja iz DSL „Krašići“, preispita zakonitost svih izdatih građevinskih dozvola

„Tražimo da se, na osnovu prethodno utvrđenog pojasa morskog dobra i plaže, izvrši eksproprijacija tog zemljišta za javne potrebe i preparcelizacija, i to stanje upiše u katastar nepokretnosti“, piše u obraćanju vikendaša iz Krašića.

Oni od nadležnih zahtijevaju da se realizuju planska rješenja iz DSL „Krašići“, preispita zakonitost svih izdatih građevinskih dozvola za već izgrađene nove objekte na plaži posljednjih godina, kao i za one čija je gradnja u toku, te da se poruše svi bespravno izgrađeni ili započeti objekti.

Ti zahtjevi, osim Opštini Tivat i Upravi za nekretnine, dostavljeni su premijeru Igoru Lukšiću, ombudsmanu Šučku Bakoviću, ambasadama više stranih država, delegaciji EU u Podgorici, NVO sektoru i medijima.

Donijeti mjeru kojom se zabranjuje otuđenje

Vikendaši traže i da se “vlasnicima stanova i kuća u svim vikend naseljima u Krašićima priznaju stečena imovinska prava na trajno korišćenje plaže i to pravo upiše u katastar nepokretnosti kao teret na postojećim katastarskim parcelama”.

U dopisu nezadovoljni vikendaši posebno insistiraju na donošenju privremene mjere obezbjeđenja kojom se „zabranjuje otuđenje, opterećenje ili bilo kakvo dalje raspolaganje navedenim zemljištem u području morskog dobra namijenjenog za plaže i šetalište Lungo mare dok postupak premjera, ekspropijacije i uređenja obale traje i da se to upiše u list nepokretnosti na parcelama koje zahvataju područje plaže“.

Bonus video: