Akteri duvanske afere otplaćuju velike kredite

Klijent Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu Đukanovića, je i vodeći crnogorski tajkun Veselin Barović
832 pregleda 21 komentar(a)
Milo Đukanović, Vesko Barović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Vesko Barović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.09.2012. 18:38h

Glavni akteri velike duvanske afere, crnogorski tajkuni i biznismani Veselin–Vesko Barović, Branko–Banja Vujošević, te Branislav–Brano Mićunović, i pored milionskog kapitala sa kojim raspolažu, bili su i te kako revnosni konzumenti kredita kod Prve banke, u većinskom vlasništvu familije Đukanović, Hipo Alpe Adria banke te Hipotekarne banke.

Ni njihov prijatelj i kum, aktuelni lider DPS-a Milo Đukanović, nije se libio da uzme kredit, pa je tako i on atraktivnu parcelu koju je kupio u Budvi preko svoje firme “Global Montenegro”, uzeo na ime kredita u banci gdje je akcionar.

Nažalost, nema kulturno-istorijskog spomenika, hotela, te privrednog objekta u Budvi, a slična je situacija i sa ostalim djelovima obale, do koga su se dokopali novi crnogorski bogataši koje je iznjedrila masovna privatizacija, a da nije založen pod hipoteku u milionskim iznosima kredita kod neke od domaćih ili inostranih banaka.

Mnoge od banaka koje su osjetile investicioni bum sada već davne 2007. i godinu kasnije, a da nijesu crnogorskim tajkunima nesebično davale kredite, uzimajući vrijednu imovinu kao zalog. Istina, mnoge od njih su ostale kratkih rukava, dajući milionske svote za nekretnine čija je vrijednost i desetostruko bila manja na tržištu nekretnina.

Vrijeme građevinske euforije je prošlo, kriza je učinila svoje, ali i dalje su ostale brojne hipoteke i ogromni dugovi crnogorskih tajkuna

Vrijeme građevinske euforije je prošlo, kriza je učinila svoje, ali i dalje su ostale brojne hipoteke i ogromni dugovi crnogorskih tajkuna koji su u vrijeme nemilosrdne privatizacije preuzeli najvredniju imovinu naše države.

Od ostrva Sveti Nikola, starogradske Citadele, pa do pojedinih luksuznih hotela poput “Max prestiža” u vlasništvu glavnog ortaka odbjeglog narkobosa Darka Šarića, pod hipotekom je Prve banke, CKB drži u zalog zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva koju je kupio tajkun Dragan Brković, dok je svih pet elitnih bečićkih hotela, od “Splendida”, “Belvija”, “Tare”, “Mediterana”, pa do „Queen of Montenegro“ pod hipotekama raznih banaka koja prelaze sto miliona eura.

Prva je gospodar i Vardara

Klijent Prve banke, koja je u većinskom vlasništvu familije Đukanović, je i vodeći crnogorski tajkun Veselin Barović, bolje reći hotelsko preduzeće „Fjord“ koje gazduje malim luksuznim hotelom „Vardar u spomeničkom jezgru kotorskog Starog grada. Barović, jedan od aktera duvanske afere, je preko Eurofonda postao i većinski vlasnik ove nekada perspektivne hotelske kompnije, pa je preko HP „Fjord“ u kome je njegova ćerka Tanja jedna od članica odbora direktora, uzeo kredit od pet miliona eura, na koliki iznos je i upisana hipoteka na prizemlje „Vardara“.

Hotel "Vardar"

Kako se navodi u katastarskim podacima Uprave za nekretnine na katastarskoj parceli 137 KO Kotor II površine 513 kvadrata izgrađen je trospratni hotel ukupne površine 1.323 kvadrata. Na prizemlje hotela ukupne površine 384 kvadrata, na kome se nalazi šest soba uspisana je hipoteka Prve banke na iznos od pet miliona eura.

Branu Prva i Hipo banka dale 14 miliona

Izgradnju luksuznog kondo apartmanskog kompleksa „Harmonija bilding“ na rtu Zavala, kreditima od ukupno oko osam miliona eura, pomogla je Prva banka, koliko je dala investitoru, firmi „Old Town Invest Group“, čijih 30 odsto kapitala pripada Andrei Mićunović, kćerki nikšićkog biznismena Brana Mićunovića.

Osim kod Prve banke firma je dobila i dva kredita od Hipo alpe adria banke od oko 5,6 miliona eura.

Naime, kako se navodi u katastarskim podacima hipoteka u iznosu od 5,4 miliona upisana je od strane Prve banke AD Nikšić 18. decembra 2007, nakon toga na nekretnine se upisuje i hipoteka od pet milliona eura u korist Hipo Alpe Adria-Bank-Development DOO Podgorica i to 3. marta 2008. Ista banka 29. aprila 2010. upisuje hipoteku na iznos od 660 hiljada eura, da bi 6. juna 2011. uslijedila nova hipoteka i to Prve banke na iznos od 2.457.400 eura.

Na kompaniju “Old Town Invest Group” upisano je vlasništvo nad ukupno 3.477 kvadrata zemlje na Zavali, odnosno uzak zemljišni pojas između apartmanskog naselja „Dukljanski vrtovi“ i hotelskog kompleksa „Ibero star Belvi“, na kome se završava luksuzna 13- spratna „Harmonija“.

I Banjina „Vila Balkan” založena

Jedan od zaštitnih znakova budvanskog Staroga grada, Vila Balkan, koja svojim arhitektonskim izgledom predstavlja najmonumentalniju građevinu unutar bedema, vlasništvo je podgoričkog biznismena Branka–Banje Vujoševića, takođe jednog od aktera duvanske afere. Trospratna vila založena je na ukupno tri i po miliona eura kod Hipotekarne banke Ad Podgorica.

Kako se navodi u podacima Uprave za nekretnine, na katastarskoj parceli 2756 KO Budva u Starom gradu hipoteka u iznosu od million eura u korist Hipotekarne banke ad Podgorica od 26. septembra 2006. Godinu kasnije upisuje se hipoteka u iznosu od 1.400.000 eura u korist iste banke, a krajem 2009. ista banka upisuje hipoteku od 948.500 eura.

Milo plac kupio od kredita

Lider DPS-a Milo Đukanović kupio je prije pet godina atraktivnu parcelu od 22 hiljada kvadrata na brdu Košljun na samom ulazu u Budvu, uzimajući kredit kod Prve banke.

Međutim, ubrzo je kredit uzet kod Hipo Alpe Adria banke na iznos od pet miliona eura, na koliko je i ova parcela i založena.

Firmom „Global Montenegro”, čiji su vlasnici Milo Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, bavili su se i istraživači OCCRP, koji su, između ostalog, objavili i kako je pomenuta firma došla do kredita za kupovinu zemljišta u Budvi. Kontrolori Centralne banke su u svome izvještaju naveli da je Prva banka ovoj firmi 26. februara 2007. godine odobrila kredit od 3,1 milion eura za kupovinu zemljišta u Budvi na kojem je firma planirala gradnju ekskluzivnog stambenog naselja. Iz dokumentacije Uprave za nekretnine, koje je OCCRP-u dostavila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), vidi se da je neposredno prije odobravanja kredita, 20. februara 2007. godine, firma „Global Montenegro” potpisala ugovor o kupovini 20.229 kvadratnih metara zemljišta. Već 27. februara, dan nakon što je kredit odobren, stari vlasnik je dao pisanu izjavu da mu je isplaćeno nešto preko tri miliona eura. Ipak, u katarskoj evidenciji, na parceli 942 KO Potkošljun na imovinu je upisana hipoteka od pet milliona eura kod podgoričke Hipo Alpe Adria banke.

Duško založio kod Grka sajam za 40 miliona

Firma “Expo hotel partners”, koja gazduje budvanskim Jadranskim sajmom, iza koje stoji bankarski magnat Duško Knežević, založena je kod grčke “Piraeus banke” na ukupno 36 miliona eura.

Parcela 1440 KO Budva ukupne površine 7,673 kvadrata na kojoj se nalaze sajamske hale, a koja se vodi pod firmom “Expo hotel partners” založena je još 2005. pod hipoteku od 10 miliona eura u korist ,,Piraeus banke” sa sjedištem u Atini.

Krajem 2007. uslijedio je novi kredit od 18 miliona eura u korist atinske banke, da bi londonska ekspozitura iste banke upisala krajem marta 2009. hipoteku od osam miliona eura.

Bonus video: