Građanska alijansa: Brutalne neregularnosti u Fondu za manjine

Koordinator GA Milan Radović saopštio je da su u srijedu i četvrtak imali uvid u dokumentaciju Fonda
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2012. 10:24h

Najvećem broju nevladinih organizacija odobren je novac Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, iako njihovi finansijski izvještaji za prošlu godinu ili nijesu dostavljeni ili su neadekvatni, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Koordinator GA Milan Radović saopštio je da su u srijedu i četvrtak imali uvid u dokumentaciju Fonda, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i dobili više informacija od državnih organa.

Za svega par sati uvida u dokumentaciju Fonda, kako navodi, došli su do novih informacija u radu Upravnog odbora (UO) Fonda, koje se mogu ocijeniti kao brutalne neregularnosti.

“UO Fonda je i ove godine nastavio da krši propise i eliminatorne uslove za pravo konkurisanja za sredstva Fonda, jer su najvećem broju organizacija odobrena sredstva iako narativni i finansijski izvještaji za prošlu godinu ili nijesu dostavljeni ili su neadekvatni ili nekompletni”, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, drastični primjeri su izvještaji Srpskog nacionalnog savjeta i Društva za ravnopravnost i toleranciju koji, kako je dodao, ne sadrže ni jedan validan račun osim izvoda sa bankovnih računa.

“Predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) su nam potvrdili da su izvodi sa bankovnih računa neadekvatni finansijski dokazi o trošenju novca, što su i konstatovali i ukazali u dva navrata prilikom kontrole rada Fonda. Kao primjer, u izvodima se nalaze dokazi da je sa računa Srpskog savjeta isplaćeno dvije hiljade EUR prema inostranstvu, a o kakvoj vrsti isplate je bilo riječ nemoguće je utvrditi na osnovu priložene dokumentacije”, naveo je Radović.

On dodaje da su presedan i izvještaji Albanskog nacionalnog savjeta koji su, kako je kazao, tehnički neispravni i u kojima je nemoguće zaključiti o čemu je riječ.

Izvještaji Matice muslimanske, smatraju u GA, takođe nijesu kompletni i adekvatni, ali i takvi sadrže “nevjerovatne podatke”.

Predsjednik Matice, Avdul Kurpejović je, navode iz GA, sebi za jedan dan uplatio pet honorara u iznosu od više od 2,5 hiljada eura za različita radna mjesta i pozicije koje obavlja u Matici od predsjednika, preko blagajnika, do knjigovođe i slično.

“Takođe, Kurpejović iz projekata Matice plaća svoje telefonske račune tokom cijele godine koji se kreću u iznosu od 30 do 90 eura ili isplaćivao putne troškove bez ikakvih dokaza i to i višestrukom iznosu od realnog”, dodaje se u saopštenju.

Radović dodaje da ponašanje Kurpejovića, koji je u UO predstavnik Muslimanskog savjeta, a novac usmjerava na nevladinu organizaciju u kojoj je, prema bazi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), jedini osnivač, je najdrastičniji primjer konflikta interesa.

U radu Fonda svijetla tačka su članovi UO, Leon Gjokaj i Milivoje Krgović, koji su, kako tokom zatvorenih sjednica, ali i javno iznosili argumentovane kritike na dosadašnji način rada Fonda

Iz GA podsjećaju da je u pitanju pojedinac koji je tvrdio da je sve radio časno i optužio GA da vodi neprimjernu kampanju.

“Na osnovu iznijetog UO Fonda ne samo što nije ispoštovao preporuke DRI, koje su donijete nakon dvije kontrole rada, nego su zbog neaktivnosti državnih organa, obesmislili postojanje DRI”, dodaje se u saopštenju.

Iz GA su saopštili i da su saznali da je održana nezakonita elektronska sjednica koju poslovnik Fonda ne prepoznaje, koja je donijela kontroverzne zaključke, a o čemu govori, dodaje se, zapisnik kao materijalni dokaz.

Radović podsjeća da je predsjednik UO demantovao održavanje ove sjednice, kao i da su pojedini članovi UO bili nezadovoljni takvim radom i izborom određenih članova te komisije prije svega Miroslava Marića.

UO Fonda je, dodaje on, prekršio pravilnik i time što nije ispoštovao član koji govori o tome da aplikant dobija najmanje 50 odsto od traženih sredstava, za šta u GA, kako su rekli, imaju više primjera.

Radović je saopštio i da na sve dosadašnje navode o neregularnosti rukovodstvo Skupštine, Tužilaštvo i ministar finansija nijesu reagovali

“U većini slučajeva koje smo provjeravali odobreni projekti se opravdavaju paragon blokovima sa pečatima firmi, a na kojima nije obračunat PDV. To nije bilo dovoljno službi Fonda da ne prihvate ovakve izvještaje i diskvalifikuju iz ovogodišnje raspodjele što im je obaveza po Zakonu i unutrašnjim pravilima Fonda”, kaže se u saopštenju.

GA je utvrdila i da da je na ovom konkursu odobren novac za oko deset nevladinih organizacija koje ne postoje u registru MUP-a ili će biti brisane zbog neusklađivanja po novom Zakonu o nevladinim organizacijama.

“Povrh svega ovoga, došli smo do saznanja da je nezakonito produžen mandat predsjedniku UO, Miroslavu Mariću, što je i konstatovano u zapisniku od strane direktora Fonda Safeta Kurtagića. GA je, takođe, dobila potvrdu iz Komisije za sprječavanje sukoba interesa da su Miroslav Marić, Avdul Kurpejović, Musa Gjoka i Momčilo Vuksanović bivši članovi UO Fonda, jer im je istekao mandat”, stoji u saopštenju.

Iz GA dodaju da je, uz to, Komisija protiv značajnog broja članova UO pokrenula prekršajni postupak zbog toga što kao javni funkcioneri nijesu dostavili izvještaj o prihodima.

“Sada je sve u rukama državnih organa, koji treba da pokažu da je Crna Gora zemlja vladavine prava. Biće ovo odlićan test za državu koja želi da bude građanska i zemlja u kojoj se poštuju zakoni. Apelujemo na ukupnu javnost da sa pažnjom prate postupanje državnih organa u ovom slučaju”

“U radu Fonda svijetla tačka su članovi UO, Leon Gjokaj i Milivoje Krgović, koji su, kako tokom zatvorenih sjednica, ali i javno iznosili argumentovane kritike na dosadašnji način rada Fonda. Gjokaj je kolegama dao primjer kako se odgovorno obavlja državna funkcija i kako se treba zalagati za integraciju manjina u crnogorsko društvo i zalagati za izgradnju Crne Gore kao građanske države”, ocijenio je Radović.

Iz GA navode da na sve njihove dosadašnje navode o neregularnosti koje su navodili i članovi UO Fonda, Gjokaj i Krgović, kao i DRI, nije bilo razumijevanja među ostalim članovima UO, pa su oni na poslednjoj sjednici gdje je “konačno donesena skandalozna odluka”, napustili sjednicu i time pokazali svoje neslaganje sa odlukama kolega.

“Zbog toga je neprihvatljivo ponašanje jednog broja medija, koji su širili neistine kao što su one da su pojedini članovi UO iznosili informacije o neregularnosti o radu Fonda, jer im nijesu prošli projekti, što je neistina jer po našim saznanjima oni nijesu ni aplicirali”, dodaju iz GA.

Radović je saopštio i da na sve dosadašnje navode o neregularnosti rukovodstvo Skupštine, Tužilaštvo i ministar finansija nijesu reagovali.

“A potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder je čak javno podržao ovakav rad Fonda i kritike ocijenio neargumentovanim. Usudio se čak i da savjetuje podnošenje kontratužbi prema kritičarima”, dodaje Radović.

Takve reakcije državnih organa i funkcionera u GA su, kako je dodao, i očekivali. “Sada jedinu nadu u zaustavljanju ovakvog razbacivanja milionskih sredstava iz budžeta polažemo u Upravni sud, kao instituciju koja zna šta su principi vladavine prava.”

GA ovim, kako su saopštili, završava svoje aktivnosti po pitanju Fonda, jer je, kako je naveo Radović, iznijela ogroman broj dokaza i iscrpila sva sredstva koja zakoni predviđaju.

“Sada je sve u rukama državnih organa, koji treba da pokažu da je Crna Gora zemlja vladavine prava. Biće ovo odlićan test za državu koja želi da bude građanska i zemlja u kojoj se poštuju zakoni. Apelujemo na ukupnu javnost da sa pažnjom prate postupanje državnih organa u ovom slučaju”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: