Seljanovo: Bagerima na 30 kuća zbog bulevara

“Nama ne treba avenija, već treba doraditi postojeću magistralu, da se ne bi rušile naše kuće. Ovo sve liči na etničko čišćenje"
233 pregleda 4 komentar(a)
Seljanovo, Foto: Siniša Luković
Seljanovo, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.08.2012. 17:37h

Javnu raspravu o nacrtu DUP-a Seljanovo obilježilo je veliko interesovanje, ali i ogorčenje prisutnih građana koji su “na nož” dočekali predloženi dokument.

Nacrt DUP-a preksinoć je, u zgradi Opštine Tivat, obrazložila Ksenija Vukmanović iz Centra za urbanizam i arhitekturu iz Podgorice, istakavši da taj planski dokument koji se odnosi na jedno od najvećih naselja u Tivtu, obuhvata prostor od 43,68 hektara.

Pretežna namjena tih površina po novom DUP-u je gusta i srednja naseljenost, mješovita namjena i turizam.

Navodeći da su obrađivači već dobili niz primjedbi, Vukmanović je rekla da će mnoge od njih vjerovatno usvojiti, posebno one koji se odnose na parcelizaciju i na trasu dalekovoda.

“Primjedbe koje se odnose na izgradnju buduće avenije neće biti prihvaćene”, poručila je Vukmanović, iako se najveći broj zamjerki građana Seljanova, kao i ranije njihovih komšija iz Donje Lastve prilikom izlaganja nacrta DUP-a tog naselja, odnosio upravo na namjeru Opštine da trasu Jadranske magistrale koja prolazi kroz ta dva naselja proširi i rekonstruiše u saobraćajnicu bulevarskog tipa.

Građani ogorčeni

Takvu namjeru naručilaca i obrađivača DUP-a, koji smatraju da je magistralu neophodno proširiti u bulevar u cilju efikasnijeg odvijanja saobraćaja kroz grad, građani su ocijenili kao “izlaženje u susret onima koji prolaze kroz Tivat, a ne onima koji tu žive”.

Građani su ogorčeni i zbog stava planera da treba srušiti skoro pedesetak postojećih objekata na Seljanovu, od čega najviše – oko 30 individualnih kuća uz Jadransku magistralu.

“Ovakav plan ima sistemsku grešku. Vi ste pošli od interesa velikih investitora, a ne od interesa nas mještana"

Planeri su za vlasnike tih objekata i parcela predvidjeli da se nakon rušenja oni udruže sa svojim komšijama i onda zajedno grade nove, veće stambene zgrade na zajedničkim posjedima.

Brojni diskutanti su istakli da se takav plan ne smije usvojiti jer je on neprihvatljiv i neodgovarajući za građane Seljanova.

“Ovakav plan ima sistemsku grešku. Vi ste pošli od interesa velikih investitora, a ne od interesa nas mještana. Pitam vas gdje je tu održivi razvoj. Ja hoću livadu i maslinu na mom placu. Pozivam sve građane Seljanova da upute pisane primjedbe na ponuđeni nacrt. Ako se ne usvoje, vidjećemo šta ćemo dalje”, poručio je naručiocima i obrađivačima novog DUP-a Zoran Petranović, dok je Roko Perušina ocijenio:

“Tim planom vi hoćete da nas iselite, a mi ovdje živimo 300 godina i imamo sve dozvole za kuću”.

“Nama ne treba avenija, već treba doraditi postojeću magistralu, da se ne bi rušile naše kuće. Ovo sve liči na etničko čišćenje, s obzirom na etničku strukturu stanovništva na Seljanovu”, mišljenje je Krešimira Medveda.

“Nama ne treba avenija, već treba doraditi postojeću magistralu, da se ne bi rušile naše kuće. Ovo sve liči na etničko čišćenje"

Lukšić: Ovo je rušilački plan

Anđelka Lukšić optužila je opštinare da su od građana skrivali namjeru da grade aveniju umjesto magistrale.

“Ovo je rušilački plan. Nemojte nas 'klati' do kraja. Meni ste uništili čak pet parcela ovim planom”, istakla je Lukšić, dok je Dušan Samardžić preporučio planerima da se zapitaju “koliko će ljudi unesrećiti budućom avenijom jer će šleperi ići ispod naših balkona”.

Ističući da ne prihvata takav DUP, Bojana Ratković je planerima poručila da želi da živi u svojoj kući sa okućnicom, a ne u stambenoj zgradi.

Opština: Niko vas neće tjerati

Sumirajući tročasovnu raspravu, sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat Tatjanja Jelić je rekla da će se koncept DUP-a Seljanovo “ozbiljno preispitati” i da lokalna vlast “neće raditi ništa na uštrb interesa građana”.

“Pravo svojine je Ustavom zagarantovano i ono je jače od bilo kog DUP-a. Ukoliko ne želite prodati kuću, niko vas na to ne može natjerati.

Sve vaše primjedbe ozbiljno ćemo analizirati, a rok za njihovo dostavljanje je 27. avgust”, poručila je Jelić nezadovoljnim građanima.

Bonus video: