Seljanovo: Neće da ruše svoje, pa da grade sa komšijama zajedničke kuće

Nacrt DUP-a obrazložila je Ksenija Vukmanović iz Centra za urbanizam i arhitekturu iz Podgorice
86 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 13:55h

Javna rasprava o nacrtu DUP-a "Seljanovo" koja je održana u četvrtak u zgradi Opštine Tivat obilježili su veliko interesovanje, ali i ogorčenje prisutnih gradjana koji su “na nož dočekali predloženi dokument.

Nacrt DUP-a obrazložila je Ksenija Vukmanović iz Centra za urbanizam i arhitekturu iz Podgorice, istakavši da taj planski dokument koji se odnosi na jedno od najvećih naselja u Tivtu obuhvata prostor od 43,68 hektara.

Pretežna namjena tih površina po novom DUP-u je stanovanje guste i srednje naseljenosti, mješovite namjene i turizam. Vukmanović je istakla da su obradjivači već dobili smo niz primjedbi "i mnoge od njih ćemo vjerovatno usvojiti, posebno one koji se odnose na parcelizaciju i na trasu dalekovoda".

"Primjedbe koje se odnose na izgradnju buduće avenije neće biti prihvaćene" poručila je Vukmanović, iako se najveći broj zamjerki geradajana Seljanova , kao i ranije njihovih komšija iz Donje Lastve prilikom izlaganja nacrta DUP-a tog naselja, odnosio upravo na namjeru Opštine da trasu Jadranske magistrale koja prolazi kroz ta dva naselja proširi i rekonstruiše u saobraćajnicu bulevarskog tipa.

Građani su ovakvu namjeru naručilaca i obradjivača DUP-a koji smatraju da je magistralu neophodno proširiti u bulevar radi efikasnijeg odvijanja saobraćaja kroz grad, ocijenili kao "izlaženje u susret onima koji prolaze kroz Tivat u odnosu na one koji ovdje žive".

Građani su ogorčeni i zbog stava planera da treba srušiti skoro pedesetak postojećih objekata na Seljanovu, od čega najviše – 30-tak individualnih kuća uz Jadransku magistralu. Planeri su za vlasnike tih objekata i parcela predvidjeli da se nakon rušenja, oni udruže sa svojim komšijama i onda zajedno grade nove, veće stambene zgrade na zajedničkim posjedima! Brojni diskutanti su istakli da se ovakav plan ne smije usvojiti jer je on neprihvatljiv i neodgovarajući za gradjane Seljanova.

"Ovakav plan ima sistemsku grešku. Vi ste pošli od interesa velikih investitora, a ne od interesa nas mještana. Pitam vas gdje je tu održivi razvoj? Ja hoću livadu i maslinu na mom placu. Pozivam sve gradjane Seljanova da upute pismene pirmjedbe na ponudjeni Nacrt. Ako se ne usvoje vidjećemo šta ćemo dalje" poručio je naručiocima i obradjivačima novog DUP-a Zoran Petranović dok je Roko Perušina ocijenio da "ovim planom vi hoćete da nas iselite a mi ovdje živimo 300 godina i imamo sve dozvole za kuću".

"Ovo je rušilacki plan. Nemojte nas "klati" do kraja. Meni ste uništili čak 5 parcela ovim planom"

"Nama ne treba Avenija već se treba doraditi postojeća magistrala, da se ne bi rušile naše kuće. Ovo sve liči na etničko čišćenje, s obzirom na etničku strukturu stanovništva na Seljanovu" mišljenje je Krešimira Medveda, dok je Andjelka Lukšić opštinare optužila da su od gradjana skrivali namjeru da grade aveniju umjesto magistrale.

"Ovo je rušilacki plan. Nemojte nas "klati" do kraja. Meni ste uništili čak 5 parcela ovim planom".- istakla je Lukšić dok Dušan Samardžić preporučuje planerima da se zapitaju “koliko ćete ljudi unesrećiti budućom avenijom jer će šleperi ići ispod naših balkona.” Ističući da ne prihvata ovakav DUP, Bojana Ratković je planerima poručila da želi da živi u svojoj kući sa okućnicom, a ne u stambenoj zgradi.

Sumirajući tročasovnu raspravu Tatjanja Jelić, sekretar Sekretarijata za uredjenje prostora i zastitu zivotne sredine Opštine Tivat je rekla da će se konceplt DUP-a Seljanovo "ozbiljno preispitati" i da lokalna vlast "neće raditi ništa na uštrb interesa gradjana".

"Pravo svojine je Ustavom zagarantovano i ono je jače od bilo kog DUP-a. Ukoliko ne želite prodati kuću niko vas na to ne moze natjerati. Sve vaše primjedbe ozbiljno ćemo analizirati, a rok za njihovo dostavljanje je 27. avgust" poručlila je nezadovoljnim Seljanovcima sekretarka Jelić.

Galerija

Bonus video: