Ogorčena na Prvu banku: Primam 33 eura, a uzeli mi jedan

Nezaposlena Jovanka Gardašević nije dobila cijelu naknadu sa Biroa rada, jer joj Prva banka skinula euro, a da se nametne paradoks, Jovanka prima od države 33 eura
84 pregleda 19 komentar(a)
Jovanka Gardašević, Foto: Savo Prelević
Jovanka Gardašević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2012. 18:49h

Nezaposlena Podgoričanka Jovanka Gardašević, kojoj država dvije i po godine po tom osnovu uplaćuje 33 eura mjesečno, prije nekoliko dana na šalteru Prve banke je dobila euro manje.

“Primam 33 eura, a uzeli su mi euro”, zaprepašćena je Gardašević.

Ona je ispričala “Vijestima” da je od radnika na šalteru dobila objašnjenje da im je euro potreban za održavanje kreditne kartice, koju Gardašević, kako tvrdi, nema.

Iz Prve banke je objašnjeno da je to greška i da će prilikom sljedeće isplate Gardašević vratiti novac.

“Bila sam ogorčena. Zašto da mi uzmu euro kad sam dvije i po godine dobijala ta 33 eura? Umjesto da mi dodaju, i oni i država samo uzimaju. Nisam mogla da vjerujem da i od tog iznosa treba da odvajam euro, pored novih taksi za struju, telefon, kablovsku odlučili su i socijalu da mi oporezuju”, kazala je Gardašević.

Gardašević je istakla da ne živi od pomoći sa Biroa rada, jer bi to bilo nemoguće, ali i da je tako, vjeruje da bi joj takođe oduzeli euro.

“Neće me taj euro nahraniti, ali hoću ga kad je moj. Udarili su na najslabiji sloj društva i zato želim da znam je li moguće da im je to dozvoljeno”, pita Gardašević.

Poslije KAP-a mrka kapa

Gardašević je naglasila da je na Birou rada otkad je, uz otpremninu, otpuštena iz Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) gdje je radila 29 godina, zbog čega je i lošeg zdravlja.

“Ja sam osoba sa pola života, teškog zdravstvenog stanja i ipak primam 33 eura jer mi ne daju invalidsku penziju. Komisiju koja odlučuje o invalidskoj penziji ne zanima moje zdravlje, dokumentacija i da li mogu da radim, već kolika mi je bila otpremnina. Imam 54 godine i mene sigurno više niko neće zaposliti”, kazala je Gardašević.

Ona je ocijenila da bi Ministarstvo rada moralo više da se interesuje za ljude koji su u sličnoj situaciji kao ona, i kada je u pitanju invalidska penzija i nepravda koju je doživjela u Prvoj banci.

Iz Prve banke je objašnjeno da je došlo do tehničke greške, zbog čega se i izvinjavaju Gardašević.

“Naknada za troškove održavanja tekućeg računa je već stornirana i novac je na računu. Klijenti, koji imaju mjesečne promete ispod 50 eura, uključujući i naknade i socijalna primanja u tom iznosu, oslobođeni su članarine za održavanje tekućeg računa”, odgovorila je “Vijestima” direktorica korporativnih komunikacija Prve banke Jelena Pavićević.

Bonus video: