Čekaju li Havaji na Đukanoviće

Kontroverzni srpski biznismen još nije vratio kredit Prvoj banci za kupovinu dijela ostrva Sveti Nikola
58 pregleda 0 komentar(a)
havaji, Foto: Vesko Belojević
havaji, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.08.2012. 15:42h

Najtraktivniji dio najvećeg crnogorskog ostrva Sveti Nikola, zemljišni kompleks od gotovo četiri hektara, nalazi se pod hipotekom Prve banke Crne Gore, po osnovu kredita čiji je iznos 20 miliona eura, stoji u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine.

Jugoistočni dio Školja, kako Budvani zovu ostrvo, koji je poslije više od decenijskih kupoprodajnih transakcija završio u rukama kontroverznog srpskog biznismena Stanka Subotića Caneta, sada je upisan kao vlasništvo Društva za razvoj projekata o nekretninama San investments iz Podgorice.

Firmu koja je registrovana 25. januara 2010. osnovala je ofšor kompanija Adriatic overseas holdings S.A. iz Paname, dok je ovlašćeni zastupnik Angelina Savović. Iako se ne zna ko stoji iza firme koja je osnovala svoju podružnicu u Crnoj Gori, i dalje se u javnosti pominje da je pravi vlasnik Subotić.

Hipoteka Prve banke upisana je krajem januara 2008. na iznos od 14.237.804 eura sa zabranom otuđenja i izdavanja u zakup bez saglasnosti povjerioca, kao i hipoteka od početka maja 2008. na iznos od pet miliona eura. Takođe, u podacima se navodi i obavještenje da je počelo namirenje duga po osnovu kredita.

Taj dio ostrva nekada je pripadao Beograđaninu Nenadu Đorđeviću, koji je u znak protesta što mu lokalna uprava nije dozvolila gradnju turističkog kompleksa “stavio katanac” i zabranio dolazak svim gostima na njegovu zemlju. Ostrvo je godinama bilo pusto, a krajem 2007. godine Đorđević odlučuje da za 20 miliona eura proda Stanku Subotiću svoju imovinu na popularnim Havajima.

Nakon preuzimanja ostrva, i Subotić je imao velike planove

Đorđević je nedavno “Vijestima” potvrdio da mu je isplaćen kompletni ugovoreni iznos iz kupoprodajnog ugovora.

Nakon preuzimanja ostrva, i Subotić je imao velike planove, ali nedostatak planske dokumentacije, te dolazak ekonomske krize 2008, osujetili su realizaciju jednog od najspektakularnijih projekata - izgradnju dviju marina, jedne uz zidine Staroga grada i druge na ostrvu, koje bi povezivale nesvakidašnja pasarela duga 600 metara, uz prateće hotelske kapacitete.

Kako Subotić nije uspio da vrati kredit u iznosu od 15 miliona eura koji je uzeo od Prve banke da bi kupio dio ostrva, banka je u dva navrata raspisivala oglas o vansudskoj prodaji.

Na prvoj licitaciji banka je ponudila dio ostrva po cijeni od 28 miliona eura, ali nije bilo zainteresovanih, što se i ponovilo i na drugoj licitaciji krajem maja 2009. kada je cijena ostrva bila 21 milion.

Crnogorski mediji početkom januara 2010, upravo u vrijeme kada je osnovana firma San investment, objavili su vijest da je Cane vratio vlasništvo nad ostrvom, time što je i vratio kredit Prvoj banci, zbog čega je banka i obustavila vansudsku prodaju. I pored te činjenice, banka u kojoj su većinski akcionari braća Đukanović i dalje drži hipoteku nad ovim zemljištem.

“Činjenica je da je Prva banka Crne Gore upisana kao nosilac hipoteke na pomenutom dijelu ostrva, a da su podaci iz katastra javni. U skladu sa Zakonom o bankama i obavezom čuvanja bankarske tajne, nećemo komentarisati ostale detalje aranžmana sa klijentom“, saopštili su „Vijestima“ u Prvoj banci.

Upitani da li postoji namjera da, ukoliko ova kompanija ne bude redovno izmirivala svoje obaveze, ponovo oglase vansudsku prodaju dijela ostrva, iz Prve banke su odgovorili da “vansudske prodaje ostrva Sveti Nikola, organizovane od strane Prve banke Crne Gore, neće biti”.

“Vi ćete se, uvidom u javne podatke, i sami moći uvjeriti u to“, naglasili su iz banke.

Bonus video: