Podgoričani čekaju prevoz na suncu

Zbog nedostatka nastrešnica na autobuskim stajalištima građani prinuđeni da čekaju autobuse sjedeći na obližnjim klupama
76 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 10:51h

Zbog nedostatka nastrešnica na autobuskim stajalištima u Podgorici, građani su prinuđeni da čekaju autobuse sjedeći na obližnjim klupama, a spas od jakog sunca nerijetko traže i u hladu drveća.

Direktor JP “Putevi” Zdravko Klikovac rekao je da je većina starih stajališta uklonjena i da će ubrzo biti demontirana i preostala.

On, međutim, nije znao da odgovori na pitanje kada će biti postavljena nova stajališta, pojasnivši da su nadležni samo za rušenje starih.

Iz preduzeća “Rokšped”, koje je na tenderu dobilo posao da postavi nova stajališta, saopšteno je da je predviđeno postavljanje 74 autobuska stajališta u Glavnom gradu, da su pripremni radovi u toku i da će sva stajališta biti u funkciji do početka septembra.

"U sklopu 60 stajališta će biti postavljeni i maloprodajni objekti-kiosci, dok će preostalih 14 stajališta biti klasična autobuska stajališta bez dodatnog sadržaja. Vrijednost projekta je oko 1. 500. 000 eura”", kazala je direktorica sektora za marketing u kompaniji “Rokšped” Slavica Blečić.

Čekajući nova stajališta...

Na autobuskom stajalištu u blizini zgrade Osnovnog suda malobrojni putnici nezadovoljni su što se peku na suncu.

Valentina Živković kazala je da svakodnevno koristi gradski prevoz i da joj nedostatak nastrešnica predstavlja veliki problem.

“Nadam se da će ubrzo izgraditi nove čekaonice”, rekla je Živković.

Vozač taksi udruženja “Bum” Nebojša Popović smatra da nedostatak stajališta predstavlja problem svim građanima koji čekaju prevoz na podgoričkom žaropeku.

“Veliki broj putnika u gradskoj zoni se svakodnevno peče na suncu”, rekao je Popović, upozorivši da su stara stajališta često bila na meti “vandala”.

Olja Popović, međutim, smatra da ne treba postavljati nastrešnice, “dok se narod ne civilizuje”.

Olja Popović smatra da ne treba postavljati nastrešnice, “dok se narod ne civilizuje”

Izmišljen posao sa nastrešnicama?

Najavljeno je da će nova stajališta biti pod video-nadzorom.

Sanja, državna službenica, pak smatra da je “neko izmislio posao sa nastrešnicama da bi došao do para...”.

“Nastrešnice se rade u najgore doba. Smatram da njihova gradnja nije prioritet, pa se postavlja pitanje da li je posao izmišljen, kako bi neko došao do para”, pojasnila je, ne želivši da saopšti prezime jer radi u državnoj službi.

Ona je kazala da su građani ostali bez zaklona u vrijeme velikih kiša, a da su sada, na visokim temperaturama, prepušteni sami sebi.

Putnici na stajalištu u blizini Male pijace čekali su juče autobus u hladu drvoreda, a možda i zbog visokih temperatura samo su odmahnuli rukom na pitanja “Vijesti”.

Ugovor na pet godina

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj juče je saopšteno da u skladu sa Ugovorom o zajedničkom ulaganju u izgradnji autobuskih stajališta kroz javno- privatno partnerstvo Glavnog grada i “Rokšpeda” regulisana su međusobna prava i obaveze oko uređenja lokacija i izgradnje 74 autobuska tajališta.

“Rokšped” je obavezan da u roku od 119 dana od zaključenja ugovora 23. aprila ove godine, izgradi autobuska stajališta, održava ih u periodu od pet godina, a nakon isteka toga perioda preda stajališta Glavnom gradu u stanju u kojem su bila prilikom postavljanja, uzimajući u obzir amortizaciju nastalu redovnim korišćenjem”, kazao je sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša.

Galerija

Bonus video: