MANS peformans na primorju: Otvorili su „Fjord”

“Fjord”, nekada najveći hotel u Kotoru, posjedovao je 155 soba i četiri apartmana sa ukupno 286 ležajeva, unutrašnji i spoljašnji bazen...
76 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2012. 17:03h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) organizovala je u Kotoru performans pod nazivom „Otvaranje hotela Fjord” s ciljem da ukaže na problem zatvaranja hotela na Primorju.

Programski asistent MANS-a Marijana Subotić, kazala je da je nakon sedmogodišnje rekonstrukcije, “'Fjord' od danas spreman da primi prve goste”.

"Uloženo je više stotina miliona eura što je znatno prevazišlo obaveze investitora po privatizacionom ugovoru. Poslodavac smatra da će uloženo povratiti nakon nekoliko godina rada hotela, čime će se Kotor, kako smatra, ponovo vratiti na mapu svjetskog džet-seta- navela je Subotić tokom performansa, uz opasku da svaka opština u Crnoj Gori ima po jedan “Fjord”.

Subotić je podsjetila da su se loše privatizacije nesrećno završile po radnike preduzeća kao što je hotel “Fjord”, dok su njihove porodice završile na ulici.

"Današnjoj akciji nijesu mogli da prisustvuju gradonačelnik Kotora Marija Ćatović, kao ni gospodin Barović dugogodišnji dobrotvor, partner i investitor u Opštini Kotor. Oni upravo otvaraju još 12 hotela u kotorskoj Opštini koji će takođe početi da rade ove sezone baš kao i ovaj", kazala je Subotić.

U toku performansa reagovalo je obezbjeđenje hotela koje je zamolilo predstavnike MANS-a da se povuku iza rampe „jer je preduzeće u stečaju“.

Predstavnici MANS-a su dijelili građanima i formulare sa zahtjevima za dostavljanje informacija od Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, a koji se odnose na ekološki i socijalni program HTP “Fjord”, spisak cjelokupne imovine u vlasništvu preduzeća “Fjord”, izvještaj o procijenjenoj vrijednosti cjelokupnog zemljišta i kompletnu tendersku dokumentaciju javne prodaje HTP-a.

“Fjord”, nekada najveći hotel u Kotoru, posjedovao je 155 soba i četiri apartmana sa ukupno 286 ležajeva, unutrašnji i spoljašnji bazen, dva teniska terena, tavernu, restoran sa 400 mjesta, aperitiv bar, TV salon, konferencijsku salu, teretanu, frizerski i salon za masažu i fizikalnu terapiju, saunu, a imao je i izuzetno dobre uslove za pripreme sportskih ekipa, posebno za sportove na vodi.

Povodom ruševnog stanja u kojem se već duže vrijeme nalazi bivši hotel “Fjord” i prostora nekadašnjeg URC-a, gdje je studijama o lokaciji 15 i 16 predviđena izgradnja hotelskih kapaciteta gradonačelnica Marija Ćatović je ranije kazala da bi veći porezi trebalo da natjeraju vlasnike ovih prostora da pokrenu stvari sa mrtve tačke.

"Da bi prisilili da se krene u investiciju, a zakon nam to omoguća, za neizgrađeno urbanističko zemljište oporezivaćemo znatno više sve urbanističke parcele", kazala je Ćatovićeva.

Ministar turizma Predrag Sekulić je na sastanku u Opštini Kotor početkom godine kazao da je u toku stečajni postupak u firmi koja je vlasnik objekta “Fjorda”.

Ćatovićeva: Amerikanci bi da grade hotel

Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović najavila je ovih dana u medijima da će jedna američka kompanija polovinom septembra prezentovati Kotoranima izgradnju hotela na prostoru nekadašnjeg URC-a Slavija.

Ona je rekla da je ta američka kompanija postala vlasnik URC-a i zgrade Jugooceanije, nakon što se irska firma United entertainment partners podijelila, koja je osim Ugostiteljsko-rekreacionog centra (URC) i zgrade Jugooceanije, kupila i hotel “Fjord” ali do danas ništa nije uradila.

"Što se tiče zgrade Jugooceanije, američki investitori su raspoloženi za razgovore da se zgrada zamijeni za prostor stare livnice, čime bi se realizovala ideja lokalne uprave da zgrada Jugooceanije bude administrativni centar Opštine.

Što se tiče hotela 'Fjord', tu je situacija složena, jer je firma koja je vlasnik tog objekta u stečaju, traži se kupac, a potpuniju i konkretnu informaciju od Vlade imaćemo do kraja ljeta", kazala je Ćatovićeva.

Galerija

Bonus video: