Zakupci plaža ne slušaju Morsko dobro: Ležaljke i dalje u plićaku

Iako postoji jasna odredba da čak dio plaže tri metra od mora treba da bude oslobođen od mobilijara, praksa je da se ležaljke „kupaju“ u plićaku
128 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 18:42h

Pravilo koga se malo koji od zakupaca kupališta duž Crnogorskog primorja pridržava je ono da mora polovinu plaže da oslobodi plažnog mobilijara.

Uprkos tome što se ta stavka nalazi u Pravilniku, praksa pokazuje da se ona malo ili nimalo primjenjuje.

Tako su svakodnevno brojni turisti svjedoci da je veći dio pješčanog prostora prekriven mobilijarom, a ukoliko je i oslobođen, onda je obično riječ o zaleđu plaže, ili dijelu koji je neuslovan, uz neki potok, ili je manje atraktivan od onoga dijela koji je zakupac „plastificirao“.

Morsko dobro uputilo je juče upozorenje svim korisnicima zone morskog dobra da moraju osloboditi polovinu plažnog prostora, jer u suprotnom, ukoliko se utvrdi da je bilo kršenja, zakupcu će se oduzeti dozvola da može da izdaje mobilijar, odnosno - cijela plaža će biti oslobođena ležaljki i suncobrana.

Da se ne poštuju ova pravila može se svako ko prošeta plažama i sam uvjeriti, jer iako postoji jasna odredba da čak dio plaže tri metra od mora treba da bude oslobođen od mobilijara, praksa je da se ležaljke „kupaju“ u plićaku, koliko su primaknute vodi.

Portparolka JP „Morsko dobro“ Sandra Radulović potvrdila je da obaveza oslobađanja jedne polovine od plažnog mobilijara na javnim kupalištima uslov je koji svaki korisnik mora ispuniti: “Ukoliko se korisnik toga ne pridržava, to predstavlja grubo kršenje ne samo Pravilnika i Ugovora sa JP Morsko dobro, već i prava kupača da na slobodnom prostoru borave na svojim peškirima”.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kako je kazala, ovih dana vrši pojačanu kontrolu na kupalištima i onim korisnicima kod kojih bude konstatovan ovakav prekršaj odmah će ukinuti Rješenje kojim odobrava izdavanje ležaljki i suncobrana.

Ona je još jednom podsjetila građane i turiste da na ulazu na kupalište stoji informativna tabla sa imenom korisnika, dužinom zahvata i jasnom skicom koji dio mora biti oslobođen plažnog mobilijara.

“Nepoštovanje ovog propisa, kao i bilo koju drugu uočenu nepravilnost, mogu odmah prijaviti na Turistički telefon 1300, u cilju njenog što hitnijeg otklanjanja od strane nadležnih inspekcija”, istakla je ona.

Da bi se spriječila prenatrpanost plažnim mobilijarom najmanje polovina plaže po dužini i dubini treba da je oslobođena od plažnog mobilijara

“Da bi se spriječila prenatrpanost plažnim mobilijarom najmanje polovina plaže po dužini i dubini treba da je oslobođena od plažnog mobilijara. Jedna ležaljka treba da bude postavljena na najmanje 6 kvadrata plaže, a od plažnog mobilijara mora biti oslobođena zona koja je neposredno uz more u širini od najmanje tri metra. Mora biti čista i pristupna staza do mora, u širini od najmanje jednog metra, na svakih 20 metara, sa jasnim oznakama”, piše u Pravilniku.

Inače, ispred svake plaže mora postojati tabla sa informacijama o kupalištu, koja osim imena zakupca, kategorije, mora imati i jasno označeni zahvat kupališta za prostor sa plažnim mobilijarom i bez njega.

Od ovog pravila izuzeta su hotelska kupališta. Naime, hotelijeri nijesu dužni da oslobode polovinu kupališta od plažnog mobilijara, odnosno oni mogu da je kompletnu prekriju mobilijarom.

Pojačana kontrola počela

JP za upravljanje morskim dobrom ovih dana počeo je da vrši pojačanu kontrolu na kupalištima, a kod onih korisnika kod kojih bude konstatovan prekršaj odmah će se ukinuti Rješenje kojim odobrava izdavanje ležaljki i suncobrana, saopšteno je juče iz te ustanove.

Oni su pozvali građane da, ukoliko uoče nepravilnost, istu prijave na Turistički telefon 1300.

Bonus video: