GA: Medicinski radnici nijesu primali poklone, ali ne počinju rad na vrijeme

Pacijenti su se većinom, u 53 odsto slučajeva, žalili da dugo čekaju, ali većina- njih 61 odsto voljno propuštaju hitne slučajeve, trudnice i penzionere
11 komentar(a)
medicinska sestra, Dom zdravlja, štrajk medicinara, Foto: Arhiva "Vijesti"
medicinska sestra, Dom zdravlja, štrajk medicinara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.06.2012. 11:48h

Medicinski radnici u prethodna dva mjeseca nisu primali poklone od pacijenata, ali četvrtina njih rad ne počinje na vrijeme, pokazali su rezultati monitoringa domova zdravlja, koji je sprovela nevladina organizacija Građanska alijansa.

Iz te NVO je saopšteno da je monitoring sproveden u aprilu i maju u domovima zdravlja 15 crnogorskih gradova, da je za vrijeme njegovog trajanja primljeno 3,9 hiljada pacijenata, a da su monitori ispratili četiri hiljade pregleda.

Iz GA su naveli da tokom monitoringa nije zabiljezen ni jedan slučaj darivanja medicinara. "Tri puta je zabilježen pokušaj pacijenata da uruče poklon, ali se na tome zaustavilo".

U 83 odsto domova zdravlja na vidnom mjestu postoji kutija za žalbe pacijenata, ali 50 odsto pacijenata nije obaviješteno da postoji Zaštitnik prava pacijenata

U 75 odsto slučajeva medicinski radnici počinjali su na vrijeme sa poslom, njih 58 odsto nije pravilo pauze duže od propisanih, dok je to činilo 25 odsto zaposlenih.

U izvještaju se navodi da je u 81 odsto posmatranih domova zdravlja na vidnom mjestu istaknuto radno vrijeme ustanova, dok je radno vrijeme doktora istaknuto u 73 odsto slučajeva.

Medicinsko osoblje javljalo se na telefon za zakazivanje pregleda u 50 odsto slučajeva, ali je oko 54 odsto pacijenata kazalo da se rijetko žali na sistem zakazivanja, dok to uvijek čini 26, a nikako njih 20 odsto.

Pacijenti su se većinom, u 53 odsto slučajeva, žalili da dugo čekaju, ali većina- njih 61 odsto voljno propuštaju hitne slučajeve, trudnice i penzionere.

U 83 odsto domova zdravlja na vidnom mjestu postoji kutija za žalbe pacijenata, ali 50 odsto pacijenata nije obaviješteno da postoji Zaštitnik prava pacijenata.

Monitoring je pokazao da je 61 odsto domova zdravlja prilagođeno za pristup osobama za fizičkim invaliditetom, kao i da medicinsko osoblje, u 98 odsto slučajeva, na bilo koji način nije diskriminisalo pacijente.

Medicinari u 93 odsto slučajeva, prema izvještaju monitora, nisu komentarisali dijagnozu pred drugim pacijentima, a samo šest odsto građana odlučilo je da promijeni izabranog ljekara.

Bonus video: