Đukanovići kćerki Brana Mićunovića pozajmili 5.44 miliona za "Harmoniju"

Betonska mamutska građevina ima ukupno 25.000 kvadrata izgrađenog stambenog prostora
219 pregleda 0 komentar(a)
Harmonija, Foto: Vuk Lajović
Harmonija, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 31.05.2012. 21:58h

Izgradnju luksuznog kondo-apartmanskog kompleksa „Harmonija bilding“ na rtu Zavala, kreditom je od 5,44 milion eura pomogla Prva banka, koliko je dala investitoru, firmi „Old Town Invest Group“, čijih 30 odsto kapitala pripada Andrei Mićunović , kćerki kontroverznog nikšićkog biznismena Brana Mićunovića, otkrile su „Vijesti“ uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Naime, na kompaniju “Old Town Invest Group” upisano je vlasništvo nad ukupno 3.477 kvadrata zemlje na Zavali, odnosno uzak zemljišni pojas između apartmanskog naselja „Astra Montenegro“ koje je gradio ruski „Miraks“ i hotelskog kompleksa „Ibero star belvi“, na kome je nikla 13-spratna „Harmonija“.

Betonska mamutska građevina, koja se izdiže nad Zavalom, za koju je Ministarstvo uređenja prostora izdalo građevinsku dozvolu 21. decembra 2009. ima ukupno 25.000 kvadrata izgrađenog stambenog prostora i već uveliko se prodaje na tržištu nekretnina.

Uvidom u četiri katastarske parcele , 798, 799, 800 i 801 KO Bečići, ukupne površine skoro tri i po hiljada kvadrata, koje je kupila firma Mićunovićeve ćerke, osim hipoteke Prve banke na ime kredita, upisana je i hipoteka Hipo Alpe Adria Bank Development na iznos od pet miliona eura, na osnovu ugovora iz marta 2008.

Firma „Old Town Invest Group“ započela je gradnju još početkom 2009, ali su radovi zbog nemanja građevinske dozvole ubrzo zaustavljeni. Ministarstvo, na čelu sa tadašnjim ministrom Branimirom Gvozdenovićem izdaje građevinsku dozvolu krajem 2009. nakon čega izvođač radova, cetinjska kompanija „Lipa“, započinje intenzivni građevinski poduhvat, te za nepunih par mjeseca završava grube betonske radove na višespratnici.

Još tada je u više navrata isticano da je cijeli projekat vrijedan 15 miliona eura, međutim tokom 2010. gradnja „Harmonije“ biva usporena, da bi već od početka 2011. ona bila intenzivirana.

Navodno, u cijeli projekat ulazi ruski partner, što se može i vidjeti uvidom u katastarsku evidenciju, jer na parceli 799 KO Bečići, pod rubrikom „tereti“ stoji upis založenog prava – hipoteke prvog reda na firmu „Radenko I“ i to na iznos od 14.371.322 eura, koliko zbirno iznose ukupna bankovna potraživanja koja su upisana na parclema na Zavali gdje se gradi „Harmonija“.

Firmu „Radenko I“, čije je sjedište u Starom gradu, osnovali su izvjesni ruski državljani Stanislav i Igor Ivanov, koji imaju po polovinu osnivačkog uloga

Firmu „Radenko I“, čije je sjedište u Starom gradu, osnovali su izvjesni ruski državljani Stanislav i Igor Ivanov, koji imaju po polovinu osnivačkog uloga. Inače, na ovu firmu nema upisana nijedna nekretnina na teritoriji Crne Gore.

Interesantno je to da firma „Old town“ još nije regulisala komunalije za gotovo završenu „Harmoniju“. Imajući u vidu da joj krajem godine ističe građevinska dozvola, koju je ministarstvo izdalo na tri godine, prilikom produženja, ukoliko ne budu završili apartmanski kompleks, moraće da to učine u opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje.

Jedan od uslova dobijanja dozvole je i izmirenje komunalija, odnosno zaključeni ugovor oko načina izmirenja naknade za opremanje gradsko-građevinskog zemljišta.

Prema grubim procjenama, komunalije za „Harmoniju“ biće oko pet miliona eura.

Bonus video: