Građani Crne Gore izloženi radijaciji, ni škole nisu izuzetak

Perović: Ne zrače ne samo gromobrani, već i javljači požara, industrijski izvori...
133 pregleda 0 komentar(a)
Radijacija, Foto: Zong
Radijacija, Foto: Zong
Ažurirano: 19.05.2012. 07:38h

Građanima Crne Gore prijeti opasnost od zračenja sa 76 radioaktivnih gromobrana koji su stari desetinama godina, a neki od njih nalaze se i na školama.

Na jučerašnjem orkuglom stolu, nadležni su upozorili da bi rušenje ili oštećenje gromobrana izazvalo povećano zračenje. Oni su, sa skupa koji su organizovali Misija OEBS-a i Ekološki pokret “Ozon”, poručili i da dugotrajno i zračenje većeg intenziteta može izazvati kancer, genetske promjene, kataraktu, opekotine, ali i smrt.

Direktor “Ozona” Aleksandar Perović podsjetio je da su, osim gromobrana, na krovovima obrazovnih ustanova u posljednjih nekoliko godina zabilježeni slučajevi povećanja radona u osnovnim školama, što je dovedeno i u vezu sa pušenjem unutar školskih prostorija.

"Kada se otvori skladište radioaktivnog otpada u Podgorici, Ozon će napraviti listu prioriteta za uklanjanje opasnih izvora zračenja, prvenstveno iz prostora gdje borave djeca”, najavio je Perović.

On je podsjetio na primjer najveće nikšićke osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović”, na čijem se krovu nalazi gromobran.

Sve piše u Zakonu iz stare SFRJ

“Već pet godina apelujemo da se Zakon, koji je donesen 80-ih godina, u staroj SFRJ, konačno počne primjenjivati jer je on predvidio uklanjanje radiokativnih gromobrana i zamjenu klasičnim gormobrana, ali i javljača požara”, rekao je on.

Perović je kazao da ljudi nemaju dovoljno informacija o uticaju zračenja radona i elektromagnetnom uticaju, kao i da ne zrače ne samo gromobrani, već i javljači požara, industrijski izvori, ali i aparati koji se koriste u naučne, medicinske i vojne svrhe.

Ne zrače samo gromobrani, već i javljači požara, industrijski izvori, ali i aparati koji se koriste u naučne, medicinske i vojne svrhe

Tamara Đurović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma istakla je da su tokom marta obišli 50 odsto lokacija na kojima su radioaktivni gromobrani, kao i da se 22 nalaze u okviru Kombinata aluminijuma.

Ona je najavila da je, u okviru regionalnog projekta, predviđeno da se do 2014. uklone svi gromobrani sa javnih ustanova i uskladište.

Ne idite na snimanja ako ne morate

Učesnici okruglog stola upozorili su građane da ne idu na česta snimanja u zdravstvenim ustanovama ukoliko za to ne postoji razlog.

Zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori Valdemar Figaj rekao je da je zračenje jedna od tema koja je još nepoznata široj crnogorskoj javnosti.

“Iz perspektive OEBS-a, krucijalno je podizanje svijesti o toj temi. Brojni su izazovi - uspostavljanje efikasnog nacionalnog sistema bezbjednosti u oblasti radijacione sigurnosti, upravljanje takvim otpadom i sprječavanje nedozvoljenog prometa nuklearnog materijala, koji su upravo predmet najstrožijih procedura svake države”, naveo je on.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine najavili su da će u narednom periodu biti urađena radonska mapa, kao i da će 30. maja biti otvoreno skladište za odlaganje radioaktivnog otpada.

Direktorica Agencije za zaštitu životne sredine Daliborka Pejović kazala je da će tada svi građani moći da izensu svoje dileme oko skladišta za radioaktivni otpad, nakon čega će biti izdata dozvola.

Ona je navela da je ključno stvoriti infrastrukturu i edukovati građane o tome koliko je zračenje štetno po njihovo zdravlje. Kako je kazala nada se da će sve to završiti do 2015. godine kada će Evropska komisija projektovati šta je i koliko učinjeno u toj oblasti.

Bonus video: