Džomić: Presuđeno mi je prije rješenja

Džomić je kazao da je u Upravnom sudu održana usmena javna rasprava po tužbi koju je podnio protiv, kako je naveo, nezakonitih rješenja MUP-a
0 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Velibor Džomić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2012. 13:43h

Protojerej Velibor Džomić poručio je da se nada da Upravni sud neće podleći političkim pritiscima Socijaldemokratske partije (SDP) kad bude odlučivao o njegovoj tužbi protiv rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), kojim mu nije dozvoljen privremeni boravak u Crnoj Gori.

Džomić je kazao da je u Upravnom sudu održana usmena javna rasprava po tužbi koju je podnio protiv, kako je naveo, nezakonitih rješenja MUP-a kojim mu nije dozvoljen privremeni boravak po osnovu spajanja porodice, sa obrazloženjem da ugrožava nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

„Nakon 13 mjeseci terora i okapanja po kancelarijama i redovima, evidentno je da je meni presuđeno i prije nego što je donijeto rješenje“, naveo je Džomić.

On je kazao da se „grupa neodgovornih ljudi, ideoloških ostrašćenika i zarobljenika sopstvene mržnje, na čelu sa Rankom Krivokapićem i Ivanom Brajovićem, u vrijeme evropskih integracija, opredijelila da nezakonito proganja sveštenike i njihovu djecu samo zbog toga što su sveštenici i djeca“.

„Bezočno i drsko su to potvrđivali u svojim javnim istupima, vršeći pritisak na državne organe, tražeći da se i meni i drugim sveštenicima presudi po njihovoj volji, a ne po zakonu“, naveo je Džomić.

Ko ugrožava bezbjednost...

On je rekao da su javnu raspravu tražili kako bi se, pored ostalog, konačno moglo saznati šta piše u „famoznom mišljenju” Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Prema njegovim riječima, iako zakoni nalaži da stranka u postupku mora da ima neposredan uvid u sve dokaze u konkretnoj pravnoj stvari, MUP je te odredbe drastično kršio.

On je ocijenio da je riječ o „klasičnoj udbaškoj podmetačini koja priliči vremenu kožnih mantila i slanju na Goli otok".

„I što je, iako je Osnovni sud u Podgorici utvrdio da nije, navodno podsticao demonstrante da za vrijeme mitinga opozicije protiv priznanja Kosova zapale Skupštinu! To je ta ’tajna’ i to su ’senzacionalni podaci’ koje MUP drži ispod sedam brava“, dodao je Džomić.

On je ocijenio da je riječ o „klasičnoj udbaškoj podmetačini koja priliči vremenu kožnih mantila i slanju na Goli otok, a ne vremenu vladavine prava i evropskih integracija“.

Za Šarića nije bilo problema

Ista služba je, podsjetio je Džomić, dala pozitivno mišljenje Darku Šariću za dobijanje državljanstva, sa obrazloženjem da protiv njega ne postoji pravosnažna sudska presuda.

„Evidentno je da ih taj princip nije obavezivao u mom slučaju. Protiv mene nikada nije vođen nikakav krvični ili prekršajni postupak, niti postoji bilo kakva presuda kojom bi bila utvrđena neka moja krivica“, kazao je on.

Džomić se pita i da li je trebalo da „sa kojom stotinom eura u koverti“ pristupi rješavanju pitanja privremenog boravka u Crnoj Gori.

„Ako sam ja zaista takav, a nijesam, zbog čega nijesu pokrenuli krivični postupak protiv mene i ko će zbog toga snositi odgovornost? Ako jedan sveštenik bez dokazane krivice može da ugrozi nacionalnu bezbjednost države Crne Gore, onda se otvara čitav niz pitanja“, smatra on.

Džomić je interesantnim ocijenio i to da je njegov predmet u prvom stepenu obradila „jedna službenica MUP-a koja je nedavno hapšena zbog navodnog primanja mita i koruptivnih radnji prilikom rješavanja statusnih pitanja nekih građana“.

„Da li sam, možda, pogriješio što sam tražio samo ono što mi, kao čovjeku koji 17 godina živi u Crnoj Gori, po zakonu pripada“, upitao je on.

Džomić se pita i da li je trebalo da „sa kojom stotinom eura u koverti“ pristupi rješavanju pitanja privremenog boravka u Crnoj Gori.

„Nadam se da će Upravni sud u ovom slučaju biti na visini zadatka i da neće podleći političkim pritiscima koje mjesecima vrše SDP, Krivokapić i Brajović“, zaključio je on.

Bonus video: