Prijava protiv Kusovca, Lajovića i Ivanovića

Objašnjava se da su prijavljeni, preko serije tekstova objavljenih od 29.06.2011. do 18.04.2012. godine, direktno vršili diskriminaciju oštećenih i drugih lica
95 pregleda 0 komentar(a)
Milka Tadić, Foto: Arhiva Vijesti
Milka Tadić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.04.2012. 08:32h

Direktorica nedjeljnika “Monitor” Milka Tadić- Mijović, novinarke Sonja Radošević i Milena Perović-Korać i direktorica NVO “Garivo” Svetlana Broz podnijele su juče krivičnu prijavu protiv “Pobjede” i odgovornih u tom državnom listu zbog, kako se navodi, sumnje da su izvršili krivično djelo rasna i druga diskriminacija, kao i ugrožavanje sigurnosti u produženom trajanju.

Prijavom upućenom Vrhovnom državnom tužilaštvu, obuhvaćeni su glavni i odgovorni urednik “Pobjede” Srđan Kusovac, bivši izvršni direktor Miodrag Ivanović i izvršni direktor Lav Lajović.

Objašnjava se da su prijavljeni, preko serije tekstova objavljenih od 29.06.2011. do 18.04.2012. godine, direktno vršili diskriminaciju oštećenih i drugih lica po osnovu pola, uvjerenja, političkog ili drugog mišljenja, šireći mržnju i podstičući na nasilje i kršeći osnovna ljudska prava i slobode oštećenih i drugih lica.

“Prijavljeni su odgovorni jer su u seriji tekstova objavljenih u 'Pobjedi' za oštećene i druga lica iznesene, između ostalog, sljedeće kvalifikacije: 'ološ', 'kurvetina u hlačama', 'splačina', 'guska', 'raspadenica', 'radodajka', 'internet snajperuša', 'popišana Kerovićka', 'jebarnik', 'ker u raši', 'profuknjača', 'moračka kurvetina', 'dobra pička', 'kilomudićka', 'bize', 'popušili ga', 'splačina', 'ništavilo'”, piše u prijavi.

Pomoć Čarapićevoj, pošto ni ona ne čita državni list

Tadić-Mijović je kazala da je prijava samo nastavak, koju su najavile ukoliko premijer Igor Lukšić ne reaguje.

“Nije ništa uradio da zaustavi o nasilje pošto ga, izgleda, dotiče samo ono što se odnosi lično na njega. Vidite, 'Pobjeda' prijeti osmrtnicama i dosijeima i članovima Vlade, a Lukšić ćuti. Možda se boji da mu ne izvuku neki dokument ili falsifikat. E, vidite, nas nije strah. Imamo kondicije za borbu, nakupila se u ovih dvadeset godina”, kazala je ona “Vijestima”.

Krivična prijava tužilaštvu, tvrdi Tadić-Mijović, samo je jedan od koraka koji će preduzeti. Ponovila je da su u Monitoru sačinili dosije 'Pobjeda', koji je, prema njenim riječima, sjajno svjedočanstvo o ovom vremenu, prirodi režima, njihovoj etici i estetici, o jezku uglednika.

“Pošto tu novinu malo ko čita, pa su možda ovi tekstovi promakli gospođi (Ranki) Čarapić, odlučile smo da tužilaštvo upoznamo sa sadržajem serijala. Vidjećemo kako će se odnijeti prema našoj prijavi... Imajući u vidu prirodu crnogorskih institucija, nećemo stati na krivičnoj prijavi. Imamo, kako se to kaže, jasan slučaj. Kontaktirali smo, pored naših advokata, i stručnjake u inostranstvu. Preveli smo veliki dio materijala, potražićemo satisfakciju i u inostranstvu. Srećom, Crna Gora nije više izolovano ostrvo”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: