Romi možda neće imati novca za hljeb, ali za svadbu novca mora biti

"Uz pjesmu i igru zaboravimo na muke koje nas svakog dana biju", reče jedan Rom kome je bilo drago što su i „drugi došli da vide kako njegovi svadbuju”
225 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2012. 08:05h

Svadba je, kaže Sokolj Beganaj, savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, jedan od najbitnijih događaja u životu Roma.

Romi možda neće imati novca za hljeb, zanemariće i obrazovanje, ali za svadbu novca mora biti. Smatrajući da je tradicija često kočnica za emancipaciju i bolji život njegovih sunarodnika Beganaj je pripremio predstavu „Romska svadba“ koja je u čast Svjetskog dana Roma premijerno izvedena u Nikšiću, a zatim i u Podgorici, dok će večeras i Novljani imati priliku da je vide.

"Za temu sam izabrao romsku svadbu jer mislim da je ona najbitnija romskoj porodici. Možda će zapostaviti obrazovanje ili materijalni položaj, ali će dati sve od sebe da svadba bude bogata i da bude priznata u njihovom društvu. Sa ovom predstavom sam želio da prikažem i tradiciju, običaje i obilježje Roma, ali i da kritikujem moj romski narod, da ne budu zarobljeni tradicijom koja ih sve više unazađuje umjesto da rade na emancipaciji za svoju budućnost", kazao je Beganaj, režiser, scenarista i glavni glumac u „Romskoj svadbi“.

U predstavi, koju je podržao Fond za manjine i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, igra 12 glumaca amatera, uglavnom Roma.

Beganaju, koji je predstavom želio da promoviše romsku kulturu, običaje i tradiciju ali i da poveća informisanost građana Crne Gore, „Romska svadba“ nije pozorišni prvijenac. Režirao je i glumio u predstavama „Magistar metle“, „Moj dnevnik“, kao i mnogim drugim dječijim pozorišnim i lutkarskim predstavama.

A da su Romi narod stvoren za pjesmu, igru i lutanja pokazalo je premijerno izvođenje „Romske svadbe“.

„Scena 213“ bila je mala da primi sve koji su željeli da vide šta su to njihovi sunarodnici pripremili, ali i za one koji su htjeli da nauče nešto više o romskim običajima i tako bolje upoznaju narod koga je, prema legendi, veliki vrač sa obala Ganga prokleo na vječito lutanje i život od čerge do čerge. Prvi taktovi muzike bili su dovoljni da publika skoči na noge, počne da tapše i igra.

"Uz pjesmu i igru zaboravimo na muke koje nas svakog dana biju"

"Uz pjesmu i igru zaboravimo na muke koje nas svakog dana biju", reče jedan Rom kome je bilo drago što su i „drugi došli da vide kako njegovi svadbuju”.

Romi će i sjutra nastaviti da slave Svjetski dan Roma koji je ustanovljen na njihovom prvom svjetskom kongresu, održanom u Londonu 1971. godine, kada je i donijeta odluka da se 8. april obilježava kao Svjetski dan Roma, a da pjesma “Đelem, đelem”, koju pjeva Šaban Bajramović, bude njihova himna.

Koalicija nevladinih organizacija „Romski forum za integracije“ organizuje prvi romski bal u Crnoj Gori na kome će biti izabrana i najljepša romska djevojka. Pored ljepote žiri će ocjenjivati i odjeću i ples kandidatkinja, a za pobjednicu je obezbijeđena i skromna nagrada. Bal se održava u svadbenom salonu u Nikšiću, sa početkom u 19 časova.

I nakon toga, ponovo će svi da zaborave na narod kome je izgleda suđeno da živi u lošim uslovima, da vječito luta i da traži „svoju zvijezdu”. I opet će doći april, opet ćemo svi da pričamo da ljudi koji u nazivu imaju riječ čovjek (jer Rom u prevodu znači čovjek) zaslužuju mnogo više od onoga što im je pruženo.

Galerija

Bonus video: