Radnici vraćeni na posao, stečajni upravnik traži pomoć Ministarstva

"Potrebno je platiti dospjele račune za vodu, struju, telefone i zakup plaže Morskom dobru za ovu sezonu", kazao je Smolović
242 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Teuta, Risan, Foto: Arhiva Vijesti
Hotel Teuta, Risan, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.03.2012. 08:19h

Privredni sud je odobrio zahtjev stečajnog upravnika HTP Onogošt Dragana Smolovića da radnike, kojima su zbog stečaja pomenutog preduzeća prije dva dana zaključene radne knjižice, ponovo primi u radni odnos kako bi se predstojeća turistička sezona mogla uspješno realizovati.

"Za predstojeću sezonu zaključeni su ugovori u vrijednosti oko 600 hiljada eura, sa trendom interesovanja u narednim danima, tako da sam tražio saglasnost suda za prijem radnika kako bi ugovorene obaveze bile izvršene.

Sud je odmah postupio po mom zahtjevu i dao mi traženo odobrenje tako da će sve obaveze biti izvršene", kazao je Smolović „Vijestima“.

HLT fond je 2004. godine stekao pravo upravljanja nad akcijama HTP Onogošt, a zbog duga od oko četiri miliona eura oni su prije dvije godine zatražili uvođenje stečaja. Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine.

"Tražio sam od Ministarstva turizma da HTP Onogoštu finansijski pomognu za pripremu turističke sezone da ne bi hoteli koji se nalaze na pjeni od mora, ostali zatvoreni za sezonu koja predstoji", kazao je Smolović

Zbog toga što „stečajni dužnik nije postupio po nalogu suda i otklonio posljedice kršenja plana lične uprave“, Privredni sud je donio odluku o otvaranju klasičnog stečaja.

Što se tiče objekata u vlasništvu HTP-a, ostala su samo tri hotela – Teuta u Risnu, Nikšić u Sutomoru i Onogošt u Nikšiću i 85 radnika.

Da oni za vrijeme sezone mogli normalno da funkcionišu, prema riječima Smolovića, potrebno je od 130 do 140 radnika

On je od Ministarstvu turizma zatražio finansijsku pomoć kako bi turistička sezona mogla uspješno da se realizuje.

"Tražio sam od Ministarstva turizma da HTP Onogoštu finansijski pomognu za pripremu predstojeće turističke sezone da ne bi hoteli na primorju, koji se nalaze na pjeni od mora, ostali zatvoreni za sezonu koja predstoji. Potrebno je platiti dospjele račune za vodu, struju, telefone i zakup plaže Morskom dobru za ovu sezonu.

Dospjele obaveze ova tri hotela, na dan 29. februar, bez obaveza prema dobavljačima su preko 508 hiljada eura", kazao je Smolović, i dodao da očekuje da mu resorno ministarstvo veoma brzo odgovori na zahtjev za pružanje finansijske pomoći.

Od tog iznosa dugovanja hotela Onogošt u Nikšiću su 220,5 hiljada eura, Teuta u Risnu duguje oko 200 hiljada dok su dugovanja sutomorskog hotela Nikšić nešto preko 88 hiljada.

"I na početku otvaranja stečaja sa ličnom upravom i sada bio sam optimista. Ali moram istaći veliki problem neisplaćenih zarada. Radnicima se iz perioda reorganizacije duguje pet plata, isto toliko prilikom otvaranja prvog stečaja, tako da je to ono što što moram prvo riješiti i pokušati da obezbijedimo novac za isplatu dijela plata.

Što se tiče ostalih povjerioca napravićemo registar potraživanja i njihova dugovanja biće isplaćena kada se za to steknu uslovi - kazao je Smolović.

Bonus video: