Kako izgleda ribarska flota Crne Gore

Država ne može povećavati broj ribarskih brodova u odnosu na broj koliko ih je imala na dan ulaska u EU
973 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2012. 16:11h

Ribarsku flotu pod crnogorskom zastavom trenutno čini ukupno 11 ribarskih brodova sa ukupno 778 bruto-tona.

Uz ove brodove, na Crnogorskom primorju ima i tridesetak ribarskih čamaca, a sve to zajedno je prilično mršava slika, pogotovo u odnosu na ono što kao raspoložive količine ulova, dozvoljavaju biološki resursi našeg teritorijalnog mora i epikontinentalnog pojasa.

Isto tako, unapređenje domaće ribarske flote trebao bi biti i jedan od prioriteta Crne Gore pred ulazak u Evropsku uniju s obzirom na ograničenja koja državama članicama EU nameće CFP (Common Fisheries Policy)- odnosno Zajednička ribarstvena politika Unije.

Jedna od njenih glavnih odredbi je da država ne može povećavati broj ribarskih brodova u odnosu na broj koliko ih je imala na dan ulaska u EU, pa je sav „višak“ ulova koji je raspoloživ u njenim teritorijalnim vodama, a koji ne može izloviti njena nacionalna flota, takva država članica-EU dužna da ustupi na korišćenje ribarskim brodovima iz drugih zemalja Unije.

Koča Sveti Matija

Prema Registru brodova Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore, najveći ribarski brod u Crnoj Gori je koča „Sveti Matija“ od 203 bruto-tone, izgradjena 1987 u Holandiji. Vlasnik ovog 32,5 metra dugog broda je Kotoranin Dragan Pavličević.

Medju veće domaće ribarske brodove spadaju i barske ribarice „Triomare“ od 142,2 bruto-tona, plivaričar „Arca“ od 75 bruto-tona i koča „Rozafa“ od 77 bruto-tona.

Upravo je ovaj zadnji brod veoma zanimljiv jer je prije par godina napravljen na osnovu nadogradjenog i rekonstruisanog trupa jednog bivšeg vojnog lučkog remorkera tipa LR, izgradjenog daleke 1952 u Rijeci.

Inače, upravo je starost i generalno loše stanje opremljenosti naših ribarskih brodova, osnovni ograničavajući faktor zašto naši ribari nemaju veći ulov – najveći dio brodova datira čak iz sredine prošlog vijeka, pa tako već 50 i kusur godina plovidbe za sobom imaju drvene ribarice „Pasqua“ iz Herceg Novog (gradjena 1951), barska koča „Tamara“ (gradjena 1952) i takodje barski brod „Ciclone“ (gradjen 1958).

Najnoviji crnogorski ribarski brod je „Denizhan“, od 22,5 bruto-tona, gradjen 2009-te u Turskoj koji je vlasništvo preduzeća „Shark“ d.o.o. iz Kotora.

Ipak, da se neke stvari u domaćoj ribarskoj floti pokreću sa mrtve tačke ,primjer je i činjenica da se nakon dugog niza godina, priprema i jedna novogradnja – naime, jedan privatnik iz Budve u aprilu prošle godine počeo je gradnju nove čelične 20-metarske koče.

Gradnja broda započela je na vrlo neuobičajenom mjestu – u hangaru bivše farme pilića i koka-nosilja u Mrčevom polju, u zaledju plaže Jaz gdje je brod izgradjen do nivoa glavne palube.

Ostatak izgradnje i dovršetak nove ribarice preuzela je kompanija „Odisej“ iz Hrvatske, pa će nova crnogorska koča biti konačno dovršena u njihovom malom brodogradilištu u blizini Kaštela kod Splita.

Inače, u septembru prošle godine iz crnogorskog Registra brodova izbrisana je velika koča „Nadežda“ od 177 bruto-tona, koju je godinu dana ranije kod nas dovela mješovita ukrajinsko-crnogorska firma „Bark CG fishing“ iz Bara.

Koča Nadežda

Dolazak tog broda iz Ukrajine u Crnu Goru i najava njegovog stavljanja u eksploataciju tada je izazvala negodovanje domaćih ribara.

U registru i potonula koča

Zanimljivo je da zbog neažurnosti organa Ministarstva pomorstva i saobraćaja, u Registru brodova Uprave pomorske sigurnosti još formalno postoji i jedan ribarski brod koji je nažalost, potonuo još prije pet godina.

Naime, na rednom broju 54 Registra UPS i dalje je upisana barska koča „Špiridon“ koja je potonula u nevremenu južno od Bara u noći sa 18. na 19.februar 2007 godine, kada su živote izgubili i ribari sa tog broda Krsto Knežić, Andjelko Pršo i Rajko Bezbradica.

UPS kao obrazloženje zašto je koča koja ne postoji već pet godina i dalje upisana u domaći Registar brodova, navodi da taj organ od nadležnih nikada nije dobio zvanično riješenje o brisanju iz registra „Špiridona“ kao potonulog broda.

Galerija

Bonus video: