"Adraitic marinas“ nabavio četiri nove jedrilice

Riječ je o brodovima od stakloplastike, dugim osam i širokim 2,2 metra, koje je dizajnirao poznati konstruktor jedrilica i jahti Kristijan Bolindžer
0 komentar(a)
jedrilice, Foto: Siniša Luković
jedrilice, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.02.2012. 18:38h

Kompanija „Adraitic marinas“, koja gazduje nautičko-tirističkim centrom i marinom za megajahte „Porto Montenegro“ u Tivtu, nabavila je četiri nove specijalne regatne jedrilice klase „blu 26“, koje pravi švajcarsko brodogradilište „Blu boats“.

Riječ je o brodovima od stakloplastike, dugim osam i širokim 2,2 metra, koje je dizajnirao poznati konstruktor jedrilica i jahti Kristijan Bolindžer. Maksimalan gaz te jedrilice je 1,8 metara, teška je 1.200 kilograma, a može da razvije čak 152 kvadrata ukupne površine jedara što brodu, uz kombinaciju odličnih linija trupa, daje veliku brzinu.

Brodovi klase „blu 26“ koriste se u mnogim školama jedrenja širom svijeta, a veoma su popularni među jahtašima i kao regatna plovila za utrkivanje, posebno u takozvanim match-race, odnosno dvoboj-jedrenju. Upravo na tom tipu broda jedri se čuvena match-race regata na švajcarskom jezeru Sent Moritz, u istoimenom prestižnom zimskom centru, a ta regata dio je svjetskog turnira u match-race jedrenju.

Na jedrilicama „blu 26“ običlno jedri četvoročlana posada, mada brod može opsluživati i samo jedan čovjek.

U „Porto Montenegru“ namjeravaju da novonabavljena četiri plovila koriste kako za razonodu svojih klijenata, tako i za organizaciju redovnih regata u match-race jedrenju.

Prva takva regata sa novim jedrilicama biće priređena od 23. do 25. marta u tivatskom zalivu, a za najbolje posade obezbijeđene su i prigodne novčane nagrade.

Bonus video: