Džomić: Razgovaraćemo sa Vladom, ne i sa CPC

On je istakao da u Crnoj Gori postoji samo jedna i jedinstvena kanonska Pravoslavna crkva, odnosno da ne postoje dvije pravoslavne crkve
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 14:48h

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je danas da je Srpska pravoslavna crkva opredijeljena za dijalog o položaju Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali nije moguć bilo kakav razgovor sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC).

Crnogorski premijer Igor Lukšić ranije se založio za objedinjavanje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i za pokretanje dijaloga na tu temu.

Džomić je Tanjugu kazao da je Mitropolija raspoložena za dijalog sa vladom Crne Gore o svim bitnim pitanjima, koja su od zajedničkog interesa, a imaju istorijsko utemeljenje.

”Nikada sa naše strane nije odbijen bilo kakav poziv na dijalog, ali razgovor se mora voditi tako što će se ispoštovati dvije pretpostavke: prva – da država koja poziva na dijalog poštuje ono što je učenje i kanonsko ustrojstvo crkve i druga – da crkva poštuje ono što je ustavni poredak Crne Gore”, rekao je on.

On je istakao da u Crnoj Gori postoji samo jedna i jedinstvena kanonska Pravoslavna crkva, odnosno da ne postoje dvije pravoslavne crkve, te da, iz tog razloga, nije ni moguć njihov dijalog.

”Što se tiče dijaloga sa licima iz nevladine organizacije koja sebe naziva Crnogorska pravoslavna crkva, on nije moguć iz prostog razloga što su ti ljudi lišeni svih kanonskih mogućnosti da budu sveštenici” , kazao je Džomić.

"Neko bi mogao da osnuje i katoličku crkvu"

On je naveo da je neozbiljno i neodgovorno stavljati u istu ravan kanonsku Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sa nekom fantomskom organizacijom koja je registrovana u policiji, a osnovale su je političke partije.

”Dijalog sa licima koja su lišena svake mogućnosti da budu sveštenici je potpuno neostvariv. Ne zato što neko ima nešto protiv tih ljudi, već iz razloga što bi prihvatanje dijaloga sa njima o crkvenim pitanjima značilo pristanak na derogiranje kanonskog prava i crkvenog ustrojstva”, istakao je Džomić.

On je kazao da, ako bi se slijedila suprotna logika, onda bi neko sjutra mogao da osnuje crnogorsku katoličku crkvu.

”Da li bi tada nekome palo na pamet da za isti sto pozove nadbiskupa barskog ili nekog drugog rimskog sveštenika sa licima koja su osnovala nekakvu svoju takozvanu crnogorsku katoličku crkvu”, upitao je Džomić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je, kada je u pitanju rješavanje položaja crkava i vjerskih zajednica, na djelu praksa suprotna evropskim standardima.

Bonus video: