Lukšić poručio vođama protesta: Osnujte partiju

"Nije sistemsko rješenje da mi subvencionišemo bogate, što nam predlažu protestanti", kazao je Lukšić
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 15:28h

Premijer Igor Lukšić odbio je zahtjev predstavnika Sindikata, studenata i građana da se poništi najnovije poskupljenje električne energije.

On je nakon sastanaka sa, kako ih je nazvao "protestantima", kazao da je pažljivo saslušao zahtjeve i pokušao da se na racionalan i realan način odredi prema njima.

"Nije sistemsko rješenje da mi subvencionišemo bogate, što nam predlažu protestanti. Predlažu da pomažemo onima koji mogu da plaćaju račune. Ja mislim da je to nakaradan zahtjev koji je istaknut u naletu emocija u slučaju protesta i nije sagledan sa svim posljedicama", kazao je Lukšić.

On je rekao da je predstavnicima USS, MANS-a i studenata predložio da se ispita poslovanje EPCG i svi sporni ugovori.

Video: Zoran Bojović

"Rekao sam da sam spreman i da vrhovni državni tužilac uđe u EPCG i bilo koje drugo preduzeće i ispita sadržaj svakog ugovora ako se cijeni da je naduvavanje troškova doprinijelo i zahtjevu za povećanjem dozvoljenog prihoda, kroz povećanje cijene struje. Tražiću od ministarstva ekonomije da angažuje posebnog revizora koji bi ispitao poslovanje EPCG u cjelini. Tražiću da se formira nezavisni tim eksperata koji će sagledati sve aspekte metodologije i svih pravilnika koje je RAE primjenjivala kako bi se do kraja suočili sa tarifama koje su utvrdili i eventualnim propustima", rekao je on.

Lukšić je najavio i da će “u najkraćem roku” tražiti od Skupštine da organizuje raspravu kako bi utvrdila odgovornost članova savjeta RAE, a predložiće i da se preispita model subvencionisanja i pomoći onima koji ne mogu da plaćuju račune.

"Vrlo sam spreman da se imajući u vidu poremećaje na tržištu, iako je gorivo veći luksuz od struje, se u posebnom timu sagleda mogućnost obezbjeđivanja pomoći onima koji su ugroženi. Pošto je Vlada u ime države vlasnik 55 odsto EPCG predložićemo da se u susretu novoj metodologiji koja treba da bude primjenjena od 1.jula, raspon između više i niže tarife smanji sa sadašnjih 1,2 poveća na 1,3 što bi značilo da svi koji žele da štede mogu da iskoriste nižu tarifu i amortizuju potencijalna povećanja struje i da se za redovne platiše razmotri mogućnost povećanja sa 5 na 10 odsto koji ći potpuno amortizovao povećanje struje", naveo je Lukšić.

Iako su organizatori protesta sve predloge odbili, Lukšić je kazao da će realizovati sve najavljene aktivnosti.

Premijer je organizatorima protesta sagovornicima preporučio da osnuju političku partiju i na izborima provjere volju građana, jer njihovi predlozi prelaze okvire brige za ekonomsko-socijalni položaj građana.

"Ukoliko im ovaj realan i sisitemski predlog nije prihvatljiv onda mislim da više nijesmo u zoni ekonomsko socijalne tematike već u zoni politike i treba da budemo spremni na svaku političku opciju ali i da budemo otvoreni prema građanima. Za ono što smatramo da treba da uradimo treba da preuzmemo odgovornost i priložimo rješenje i snosimo odgovornost za nijih", kazao je Lukšić.

On je rekao da je problematično biti sa strane i posmatrati na tribinama utakmicu i stalno iznositi kritike, a ne imati odgovornost.

"Zato treba politički profilisati novu platformu, konkurentno izaći pred građane i u trenutku kada bude provjera raspoloženja građana zadobiti podršku i preuzeti odgovornost za sve odluke koje se donose", kazao je Lukšić.

On je rekao da ga posebno brine najavljivanje dodatnih protesta.

"Nesistemski odnosi i vaninstitucionalno ponašanje u suštini jeste vrsta nestabilnosti i postoji ozbiljan rizik da se Crna Gora uspori na putu evropskih integracija. Ovoj Vladi ostaju kao prioriteti ekonomski oporavak, poboljšanje ekonomsko socijalnog položaja građana kroz ponuđeno rješenje, i EU integracije. Sve ostalo izlazi iz okvira ovih tema i predstavlja kvazi političku platformu za koju predlažem da se učini do kraja dostupnom i moguće konkurentnom", rekao je premijer.

Polu rješenja

"Dugo smo razgovarali ali suština je da će novi računi biti sa novim cijenama. To je znak i poziv našem članstvu i građanima za novi protest. Oko datuma ćemo se dogovoriti ali najvjerovatnije će biti 18. februara", kazao je novinarima nakon sastanka predsjednik Glavnog odbora USS i prvi sindikalac nikšićkih Željezaraca Janko Vučinić.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović je rekla da im je premijer umjesto konkretnih ponudio polu rješenja.

"Rekli smo mu da Crna Gora danas ima šansu da dobje novog premijera koji se usuđuje da kaže i ima pravo na sopstvenu odluku i na stav koji je u korist građana. Dobili smo naznake nekih mogućih budućih rješanja, najavu formiranja radnih grupa ali ne i konkretno rješenje našeg glavnog zahtjeva, da u račun za struju ne bude ugradnje", kazala je Ćalović.

Lukšić im je, kako je rekla, predložio dodatne subvencije za koje oni smatraju da nijesu rješnje.

Zadovoljstvo mi je bilo da se nađem među ovako iskrenim ljudima kao što su organizatori protesta i njihovi partneri", kazao je Hodžić.

"Smiješan je argument da će protesti usporiti proces integracija jer mi tražimo isto što i Evropska komisija, konkretne rezultate ui borbi protiv korupocije i organizovanog kriminala", rekla je Ćalović.

Predstavnik studenata Demir Hodžić je rekao da su “uložili sav trud da dijalogom, iako je davno prošlo vrijeme za dijalog” dođu do rješenja.

"Došli smo da vidimo hoće li naši zahtjevi biti ispunjeni. Bili smo svjesni da dolazimo u ime 10.000 građana ali i onih koji nijesu izašli na protest ali će se pojaviti na sljedećem. Zadovoljstvo mi je bilo da se nađem među ovako iskrenim ljudima kao što su organizatori protesta i njihovi partneri", kazao je Hodžić i pozvao sve studente na sljedeći protest.

Ponovo protest 18. februara

Predstavnici MANS-a Unije slobodnih sindikata i Studentske unije, rekli su nakon sastanka sa premijerom da će organizovati novi građanski protest.

Predstavnik sindikata Željezare Janko Vučinić kazao je da će protest najvjerovatnije biti organizovan 18. februara.

Organizatori protesta rekli su da je na njihov zahtjev da se smanji cijena struje, Lukšić predložio da se formiraju "radne grupe" koje bi se bavile tim problemom, što su oni nazvali "manipulacijom".

MANS i Studentska unija održali su performans ispred zgrade Vlade sa kojeg su poručili premijeru da je vrijema da se angažuje oko ispunjenja zahtjeva građana za ukidanjem odluke o povećanju cijena struje i da bude ažuran kao što je bio u aferi listing kada su bili u pitanju njegovi lični interesi.

Performans je počeo u 11 kada su i predstavnici Unije slobodnih sindikata (USS), MANS-a i studenata ušli na sastanak sa Lukšićem.

Okupljeni aktivisti MANS-a i studenti su sjedjeli na kartonima i u krilu držali laptopove.

Sa otvorenom Facebook stranicom Igora Lukšića čekali su da im se premijer obrati preko te društvene mreže i saopšti im ishod sastanka.

Imali su zastavice na kojima je pisalo "dislike", Facebook znak kojim su poručili premijeru da se ne slažu sa njegovom politikom.

Galerija

Bonus video: