Trebaju li nam kamere u školama, bolnicama, kafićima?

Član Savjeta za zaštitu ličnih podataka, Radenko Lacmanović kaže da je dilema rješava li se video nadzorom na javnim površinama određeni problem ili se dislocira.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2012. 12:21h

Video nadzor je značajan za zaštitu javnog reda i mira ali se mora napraviti balans sa zaštitom prava na privatnost i ličnih podataka građana, poručio je šef Sektora za politiku u Delegaciji Evropske unije u Podgorici Alberto Kamarata /Cammarata/.

Kamarata je ukazao da se video nadzor sve više koristi u sprovođenju zakona.

"Može biti veoma koristan u vidu zaštite vlasništva i javnog reda i mira. Međutim, važno je postaviti balans između potrebe da se zaštiti vlasništo, javni red i mir i sa druge strane pravo zaštite na privatnost i zaštite ličnih podataka", rekao je on.

Osjećaj lažne zaštite

Prema riječima Kamarate, na evropskom nivou su razvijene smjernice koje je izradilo Evropsko tijelo za superviziju ličnih podataka.

"Svako od nas ima pravo na privatnost i ne želi da ga bespotrebno snima i zato je tema pitanje koje se tiče svih"

Kamarata smatra da je važno da država ima dobro zakonodavstvo ali ga treba sprovoditi na dobar način. On je kao primjer naveo opremu koja se koristi za video nadzor.

"Ako se oprema ne koristi na pravi način, imaćemo osjećaj lažne zaštite. Spoznaja da na uglu stoji kamera ne bi trebalo da čini da se osjećamo bezbjedno. Prisustvo kamere ne mora značiti da je njeno prisustvo kršenja prava na privatnost", kazao je Kamarata.

Glavna stvar je, reko je on, kako se ti snimci skladište i da li postoji sistem kontrole nad video nadzorom.

"Treba da obezbjeđujemo da se ne skladište snimci koji su nerelavntni jer se mogu iskoristiti na štetu pojedinca", poručio je Kamarata.

Teško je, smatra on, utvrditi šta je relevantan a koji snimak to nije. "Zato smjernice Evropskog super vizora mogu biti korisne".

Svako bi mogao imati koristi

Agencija, naveo je Kamarata, treba da ojača svoje kapacitete, da bude nezavisna i da neometano radi svoj posao.

Kamarata smatra da svako može imati koristi od pravilnog korišćenja instrumenata video nadzora u sistemu bezbjednosti, "ali svako od nas ima pravo na privatnost i ne želi da ga bespotrebno snima i zato je tema pitanje koje se tiče svih".

Član Savjeta za zaštitu ličnih podataka, Radenko Lacmanović kaže da je dilema rješava li se video nadzorom na javnim površinama određeni problem ili se dislocira.

"Nastojanja da se kamerama pokriju i objekti od javnog značajha kao što su škole, fakulteti, zdravstvene ustanove, ugostiteljski objekti su svakodnevni izazovi pred kojima se nalazimo", rekao je on na okruglom stolu u Podgorici.

Galerija

Bonus video: