Poplave i druge nepogode povećavaju interesovanje za osiguranjem

Poljoprivrednicu su veoma zainteresovani da osiguraju svoju proizvodnju, očekuju od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća da predstave ponudu
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 17:21h

Poplave, grad i druge elementarne nepogode, koje su u posljednjoj godini zadesile poljoprivredne proizvođače iz Zete i Malesije, dovele su do toga da sve više pokazuju interesovanje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje i mehanizacije.

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić kazao je da su poljoprivredni proizvođači veoma zainteresovani da osiguraju svoju proizvodnju, te da od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i osiguravajućih kuća očekuje da organizuju tribine na kojima će poljoprivrednike detaljnije upoznati sa eventualnom ponudom.

Veoma su zainteresovani da osiguraju proizvodnju, kako ne bi više gledali u nebo hoće li biti kiše, grada ili oluje i da sa sigurnošću uđu u sezonu i osiguraju ono što su uložili. Pitanje je i da li će se dobit osiguravati ili neće, ali proizvođače prvo treba upoznati šta i pod kojim uslovima mogu osigurati

Prema njegovim riječima, proizvođačima je dosta praznih obećanja, a elementarnih nepogoda, zbog kojih su izgubili veliku dobit, je bilo previše u posljednjoj godini.

"Veoma su zainteresovani da osiguraju proizvodnju, kako ne bi više gledali u nebo hoće li biti kiše, grada ili oluje i da sa sigurnošću uđu u sezonu i osiguraju ono što su uložili. Pitanje je i da li će se dobit osiguravati ili neće, ali proizvođače prvo treba upoznati šta i pod kojim uslovima mogu osigurati", rekao je Aligrudić.

On je kazao da u tu "priču mogu ući", tek kada poljoprivrednicima bude predočeno šta mogu osigurati i da li će se to odnositi samo na registrovane proizvođače.

Proizvođačima treba odgovoriti i na pitanje da li će se moći osiguravati samo fabrički atestirani plastenici ili i oni ručne izrade i da li postoje drugi uslovi koje moraju ispuniti da bi se stekli uslovi da mogu osiguravati svoja dobra.

"Kad Ministarstvo zajedno sa osiguravajućim kućama postavi pravila pod kojima možemo osiguravati, onda možemo komentarisati da li nam to odgovara ili ćemo i dalje nastaviti da rizikujemo", kazao je Aligrudić.

On je istakao da bi u tom slučaju Ministarstvo osiguravalo one koji prihvate ponuđene uslove, a oni, koji ih ne bi prihvatili sami bi snosili odgovornost za nastalu štetu.

Suviše rizično za osiguravajuće kuće

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Željko Milić kazao je da je veoma zainteresovan da osigura svoju proizvodnju i mehanizaciju, ali da mu to do sada nije uspjelo.

"Pokušao sam ranije da osiguram plastenike kod "Lovćen osiguranja", ali su mi rekli da ne rade takvu vrstu osiguranja, jer im je to preveliki rizik", kazao je Milić.

On smatra da Ministarstvo još nije preduzelo ništa konkretno po tom pitanju, već da se samo priča o tome i da se "na priči sve završava".

"Poljoprivrednici očekuju od Ministarstva da nađe osiguravajuću kuću koja bi se prihvatila tog posla. Ministarstvo bi trebalo da dijelom učestvuje u osiguranju, jer bi tako i sa sebe skinuli određenu odgovornost kad bi nastale štete", smatra Milić.

Njemu je prethodne sedmice olujni vjetar napravio štetu na hangaru i plastenicima, ali se nikome nije obraćao za pomoć, poučen ranijim iskustvom kada nije dobio ni cent pomoći.

Poljoprivredni proizvođači iz gradskih opština Golubovci i Tuzi još nijesu dobili novac, koji im je obećan nakon što im je početkom juna grad uništio usjeve.

Nakon grada šteta je procijenjena na 2.159.643 eura, a odlukom državne Komisje za procjenu štete od 29. septembra, sredstva su znantno umanjena, te je za poljoprivrednike iz Golubovaca određeno 179.000 eura, Tuzi 28.000 i 10.000 eura za glavni grad. Iako je od posljednjih poplava prošlo godinu dana, poljoprivrednicima nije u potpunosti isplaćena ni šteta koju su one prouzrokovale.

REGRESIRALI polisu

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da su registrovane poljoprivrednike koji žele da osiguraju svoju proizvodnju kroz agrobudžet pomagali u prethodnoj, a planiraju i u tekućoj godini.

"U prošloj godini se regresirala polisa osiguranja koju je zaključio nosilac gazdinstva do 20 procenata od vrijednosti zaključene polise osiguranja. Planiramo da ovo pravo u ovoj godini proširimo do 50 procenata od zaključene polise osiguranja za stoku, usjeve i plastenike što će se definitivno potvrditi kroz Agrobudžet za 2012. godinu, kada ga krajem februara usvoji Vlada", saopšteno je „Vijestima” iz kabineta ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzana Miloševića.

Iz tog Ministarstva je saopšteno da su u toku razgovori sa proizvođačima i udruženjima o njihovim viđenjima agrarne politike u ovoj godini.

"Čuli smo i zahtjeve koji se odnose na podršku osiguranju i isti su uzeti u analizu. Vjerovatno je da će ovaj oblik podrške više odgovarati proizvođačima nego što je institut pomoći za nadoknadu štete koji se kretao na nivou od 10 odsto od visine štete", kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da je za subvencije u protekloj godini utrošeno 8.350.000 eura i 2. 820.000 eura za staračke nadoknade, što prosječno iznosi po 930 eura po gazdinstvu po svim osnovama.

"Isti iznos se planira i u 2012. godini. Van okvira pomenutih direktnih vidova podrške, postoji i podrška investicijama, infrastrukturi i slično, koje koriste i druga gazdinstva", saopštili su iz kabineta ministra.

POVEĆANO interesovanje

Iz osiguravajuće kuće „Lovćen”, „Vijestima” je rečeno da od svog osnivanja u svojoj ponudi imaju usluge osiguranja poljoprivrede, odnosno, osiguranja životinja, usjeva, plodova i osiguranje poljoprivrednih objekata.

"Osiguranje poljoprivrede se poljoprivrednim proizvođačima nudi shodno uslovima osiguranja i tarifama koji su standardni za ovu vrstu osiguranja. Imamo klijente koji osiguravaju i usjeve i plodove i životinje", saopšteno je iz “Lovćena”.

Iz te osiguravajuće kuće su kazali da poljoprivredni proizvođači posljednjih godina ne pokazuju veliko interesovanje za osiguranje, za razliku od prošlih vremena kada je “Lovćen” osiguravao značajan dio poljoprivrede u Crnoj Gori.

"Ipak, u posljednje vrijeme je povećano interesovanje poljoprivrednika za osiguranje", kazali su iz “Lovćen” osiguranja.

Galerija

Bonus video: