Četvrtina građana promijenila stav prema djeci sa smetnjama u razvoju

Premijer Igor Lukšić poručio je da svoj djeci, bez obzira na različitosti, treba stvoriti mogućnosti da se do kraja iskažu
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 12:58h

Procenat građana koji smatraju da su djeca sa smetnjama u razvoju jednako vrijedni članovi društva povećao se za skoro 20 odsto od početka kampanje “Govorimo o mogućnostima” koja je počela u septembru prošle godine.

Na prezentaciji rezultata kampanje o inkluziji djece sa smetnjama u razvoju “Govorimo o mogućnostima” organizovane u Crnogorskom narodnom pozorištu poručeno je da je sve veći broj crnogorskih građana koji koriste termin djeca sa smetnjama u razvoju, a sve manji broj onih koji o njima govore kao o hendikepiranoj ili bolesnoj djeci.

Istraživanje sprovedno u novembru pokazalo je i da jedna četvrtina građana promijenila svoj odnos prema djeci sa smetnjama u razvoju kao rezultet kampanje, dok je svaki drugi građanin iz nje saznao nešto novo o toj populaciji. Rezultati su pokazali I da je više od tri četvrtine zapazilo kampanju koja se realizovala tokom 2011. godine.

Premijer Igor Lukšić poručio je da svoj djeci, bez obzira na različitosti, treba stvoriti mogućnosti da se do kraja iskažu. On je kazao da su jednostavnost i iskrenost dječijeg razmišljanja, ali i snaga sa kojom se suočavaju sa problemima i hrabrost da se uhvate u koštac sa nedaćama zadivljujuća i daje impuls Vladi da da pun doprinos reazlizaciji kampanje.

“Postajemo dodatno svjesni i naša je obaveza da im stvorimo uslove. Naša moralna obaveza da poštujemo dostojanstvo svakog djeteta koje je prepoznato u univerzalnim principima ugrađenim u konvenciju UN o pravima djeteta”, poručio je Lukšić.

On je dodao i da se kroz kampanju “Govorimo o mogućnostima” mijenjaju stavovi I svijest građana, kao i da se kidaju veze sa tradicionalnim načinom razmišljanja

“Nasmijana lica koja krase bilborde širom Crne Gore, video spotovi i brojni događaji organizovani u okviru kampanje polako, ali sigurno uspijevaju da učine ono što je najteže učiniti – mijenjaju svijest i stavove građana, kidajući veze sa tradicionalnim načinom razmišljanja koji je vodio izolaciji djece i njihovom isključenju iz javnog života”, ocijenio je Lukšić.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks istakao je da se povećao broj roditelja koji svoju djecu uvode u inkluzivno obrazovanje, ali i dodao da ih brine što neke od najvećih i najbogatijih opština nemaju dnevne centre.

Kampanje “Govorimo o mogućnostima” nastaviće se i tokom naredne godine, a za cilj ima promovisanje učešća djece sa smetnjama u razvoju u životu društva kroz stimulisanje promjena u stavovima i ponašanju građana prema njima. Vlada Crne Gore , UNICEF, Delegacija EU, Savjet Evrope, sistem UN-a, OEBS, ambasade, Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju, Centar za prava djeteta i druge organizacije iz civilnog sektora koje promovišu prava djeteta, svi štampani i elektronski mediji, privatni sektor, djeca sa i bez smetnji u razvoju i roditelji iz cijele zemlje priključili su se širokoj koaliciji od preko 100 partnera koja podržava kampanju.

Galerija

Bonus video: