Performans MANS-a: "Sanaderatizacija zvezda GRAND-a"

Na stolu “Šefa” ukusan kolač - Crna Gora. Ima se - može se, časti “Naša banka Crne Gore, osnovana devedesetih, Kipar”
109 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 13:48h

“Dobar dan, Šefe! Poštovanje, Braco! Gospodine Uško, Vi možete sjesti ovdje”, dočekao je konobar Dr Iggy goste u kafiću “Zvezde Granda” aludirajući na državni vrh i članove njihovih porodica.

Malo je kasnio "ministar" ruskih poslova, kako novinarima ispred Vlade saopštiše, "zbog ranije preuzetih obaveza i potpisivanja bitnih poslova sa inostranim investitorima".

"Ministar" je u kafić stigao u pratnji predstavnice "Cemax"-a, a da nešto ne bi pošlo po zlu, ugovor za potpisivanje je bio pripremljen na stolu tik do onog za kojim su sjedjeli “Šef”, “Braco” i “Uško”, kojem je “Šef”, na čijoj ruci je “blistao” sat vrijedan preko 100.000 eura, prije pića ponudio i šargarepu. Da “Ušku” ne bi bilo hladno, pored njega je osoblje kafića postavilo i radijator.

Na stolu "Šefa" ukusan kolač - Crna Gora. Ima se - može se, časti “Naša banka Crne Gore, osnovana devedesetih, Kipar”.

Posljednji, ali ne i manje važan, u “Zvezde Granda” ušao je “Nespomenik”, praćen naravno svojim prvim ljudima i komovima - “Kum za žuto” s desne strane, a “Kum za belo” s lijeve.

Kumovima najviše pažnje

Ovako je MANS preformansom ispred zgrade Vlade pokušao da skrene pažnju na dešavanja u državi povodom Dana borbe protiv korupcije.

Dr Iggy, iako iskusan konobar, što se vidjelo u njegovom odnosu sa gostima, najviše pažnje je posvetio stolu za kojim su sjedjeli kumovi.

“Da probamo malo, ovo je domaće”, pozva kumove “Nespomenik”, dok je Dr Iggy sipao u čaše skupi viski, a u njegov džep komare stavljaše bakšiš i od 500 eura.

No, prosu se iz dobro upakovanih crnih vrećica malo “žutog” i “belog”, a kafić “Zvezde Granda” je elitni.

“Mala”, surovo pozva “Neposmenik” “Vrhovnu čistačicu” i “Predsjednicu čistačica”, “Viđi na što ovo liči! Počisti ovo malo”. Kako “čistačice” pritrčaše, “Nespomenik” nije želio da takva posvećenost poslu ostane nenagrađena, pa im u džepove od mantila stavi neku “siću” od 50 eura.

Video: Zoran Bojović

“Konobar, ponesi malo žutog i belog Šefu”, naredi ”Nespomenik”. “Šef” je pokušao da odbije, ali je ipak prihvatio poklon.

“'Aj uzdravlje kumovi i sa srećom Šefe, Braco i ministre pa 100 godina ovako da poživimo”, nazdravio je “Nespomenik”, dok je konobar Dr Iggy trčkarao unaokolo, gledajući da li uglednim gostima još nešto treba.

Dijelio se kolač

“Vrhovnu čistačicu” i “Predsjednicu čistačica” više nije trebalo pozivati, pomno su pratile situaciju i čistile sve neophodno da gostima bude što ugodnije u prestižnom kafiću “Zvezde Granda”.

Odjednom ustaše “ministar” i predstavnica “Cemax”-a, rukovaše se i nazdraviše skupim konjakom dogovoreni posao, a strana investitorka nije propustila priliku da priupita kumove ima li i za nju “žuto” ili “belo”.

Utoliko “Šef” i “Braco” odlučiše da podijele kolač - Crnu Goru.

“Prvo meni i Bracu, a ostalima što pretekne”, naredi “Šef”, a Dr Iggy spremno prihvati da parče odnese za kumovski sto.

“Prvo parče Crne Gore za mene. Aaa, hvala Šefe”, nije bio mnogo iznenađen “Nespomenik”, a tanjir sa kolačem jedva stade na sto od “pištolja” i lijepo upakovanog “žutog” i “belog”, jer kum nije dugme i mora se štititi po svaku cijenu.

“Ja bih sjever”, doviknu “Kum za belo” i opomenu ostale za stolom:”Slabo pijete kumovi!”

“Dobra je ova Crna Gora”, svidio se kolač “Nespomeniku”.

“Crna Gora brine o Vama”, reče konobar Dr Iggy.

“Kuku, što je ovo! Čuvaaaj se”, povikaše uglas “Šef”, “Braco”, “Uško”, “Ministar”, strani investitor i kumovi.

“Sanaderatizatori”, obučeni u sterilne kombinezone i sa maskama preko lica, poprskaše sredstvima ze deratizaciju goste, koji od količine “otrovnih supstanci” pobjegoše u “ZIKS” (Zavod za izvršenje krivičnih sankcija).

Možda je i po koji službenik virnuo

Sve ovo, posmatralo je nekoliko policajaca koji obezbjeđuju Vladu, ali nijesu uznemiravali glumce, aktiviste “MANS”-a.

Iako ih novinari golim okom nijesu vidjeli, vjerovatno zbog zatamnjenih stakala na zgradi Vlade, i po koji službenik je provirio kroz prozor da pogleda MANS-ov performans.

“Ovim smo željeli da ukažemo građanima da važne odluketreba da sedonose u institucijama, a ne u centrima moći i u korist pojedinaca. Ovim smo obilježili Dan borbe protiv korupcije, ali i dan kada evropske zemlje donose važnu odluku o sudbini Crne Gore. Uvjereni smo da će proces EU integracija dovesti do toga da kriminalci završe tamo gdje im je mjesto, što znači ne tamo gdje se donose odluke već u zatvoru. Poruka performansa je da je Crna Gora zarobljena država u kojoj se odluke donose u korist pojedinaca”, kazala je direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

Upitana što i DR Iggy nije “sanaderatizovan”, Ćalović je odgovorila da se radi o tome da je još “pitanje da li će obezbijediti konkretne rezultate i pomoći da mu se drugovi nađu iza rešetaka ili će i on poći s njima”.

Komentarišući najavljene studentsko-radničke proteste, Ćalović je kazala da MANS u tome neće učestvovati, ali da će oni aktivisti te NVO koji budu željeli prisustvom podržati skup.

“Nećemo učestvovati u organizaciji protesta. Mladi jesu pokretačka snaga svake zemlje, ali kako je bilo dosta kontraverzi u vezi sa studentskim liderima, cijenim da će vrijeme pokazati da li je u pitanju politička igra ili se radi o iskrenim zahtjevima za zaštitu prava”, zaključila je Ćalović.

Galerija

Bonus video: