Senat Univerziteta će razmisliti o smanjenju visine školarina

“Kroz projekat Svjetske banke o energetskoj efikasnosti... početkom godine 308.000 eura biće uloženo u renoviranje studentskih domova u Podgorici”, piše u saopštenju
0 komentar(a)
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Protest studenata, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2011. 17:58h

Senat Univerziteta Crne Gore (UCG) ove sedmice će predložiti Upravnom odboru da razmotri mogućnosti smanjenja visine školarina za narednu studijsku godinu, saopšteno je juče iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo prosvjete odobrilo je i dodatnih 1.000 studentskih kredita, obećavši renoviranje novog studentskog doma u Podgorici.

Mogućnost pojeftinjenja školarina najavljena je juče, nakon sastanka na kojem su predstavnici Ministarstava prosvjete, Univerziteta, Privredne komore i Direkcije javnih radova razmotrali svih 14 zahtjeva Studenskog parlamenta upućenih Vladi.

“Predstojeći sastanak Upravnog odbora će biti prilika da predstavnici Univerziteta zajedno sa predstavnicima studenata, koji su punopravni članovi tog tijela, razmotre ova pitanja”, stoji u saopštenju.

Godišnja školarina na UCG iznosi 500 eura, a za primjenjene studijske programe duplo je skuplja.

Renoviraće i sobe

Iz Ministarstva prosvjete su saopštili da će sljedeće nedjelje biti objavljen tender za renoviranje 50 soba novog studenskog doma u Podgorici.

Ističe se da je novac obezbijeđen i da će radovi početi početkom 2012. godine.

Navodi se da će nadležni u petak razmotriti zahtjev studenata da prevoz u drumskom saobraćaju bude upola jeftiniji.

Navodi se da će nadležni u petak razmotriti zahtjev studenata da prevoz u drumskom saobraćaju bude upola jeftiniji.

Prije nekoliko dana dogovoreno je da željeznički prevoz pojeftini za 50 odsto.

Najavljeno je i raspisivanje tendera za izgradnju studentske sportske sale i kulturnog centra, nakon izrade projektne dokumentacije i rješavanja imovinsko-pravnih pitanja.

Nije, međutim, precizirano kada bi se to moglo i desiti.

U vezi sa zahtjevom za subvencioniranje privatnog smještaja za studente, iz Ministarstva prosvjete su ponovili da su 14. novembra objavili poziv “za izražavanje interesovanja za učešće u javno privatnom partnersvu u oblasti smještaja i ishrane studenata”, koji će biti otvoren mjesec dana.

Ne pominju se svi zahtjevi studenata

U saopštenju se, međutim, ne pominje mogućnost povećanja budžeta UCG i ukidanje zakonske norme po kojoj su izjednačene privatne i državne visokoškolske ustanove, što su praktično glavni studentski zahtjevi.

Studenti su sa velikog protesta, održanog 17. novembra, zatražili rješavanje problema nedovoljnih kapaciteta domova, zagarantovanu mogućnost prelaska na budžet za studente koji ostvare 60 ECTS kredita, dodatne rokove i popravni kolokvijumi, obaveznu praksu tokom studija i zagarantovan popust od 50 odsto na prevoz drumskim i željezničkim saobraćajem.

Takođe, traže i sufinansiranje pripravničkih zarada od države od 80 odsto, kao i formiranje studentskog servisa, izgradnju studentske sale i kulturnog centra, opremanje fakulteta i obezbjeđivanje uslova za rad studenata sa posebnim potrebama...

Iz Ministarstva su saopštili da su već uputili poziv studentima da imenuju svoje predstavnike za radnu grupu koja će se baviti izmjenama Zakona i pozdravili njihovu spremnost da aktivno učestvuju u kreiranju politike visokog obrazovanja.

Bonus video: