"Jadran" samo očešao kobilicu

Prilikom incidenta na jedrenjaku su se nalazila 54 učenika Srednje pomorske škole u Kotoru, kao i njihovi profesori
76 pregleda 0 komentar(a)
Jadran brod, Foto: Siniša Luković
Jadran brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.11.2011. 12:52h

Školski brod Mornarice VCG „Jadran“ pod komandom kapetana korvete Predraga Supića, nije teže oštećen u incidentu koji se dogodio u zalivu Trašte, kada je jedrenjak na oko 200 metara od kopna, prilazeći poziciji odredjenoj za sidrenje „očešao“ morsko dno svojim pramčanim dijelom.

Brod se nije nasukao kako su to prenijeli neki mediji, jer se ovakvi incidenti u pomorskoj terminologiji smatraju za tzv „soft touch“, odnosno „dodir“ sa dnom, zato što se brod uspio sam svojim pogonom i sredstvima, izvući iz nezgodne situacije i ponovno zaploviti.

„Stroj je već bio zaustavljen i brod je po inerciji vozio minimalnom brzinom prilazio je poziciji odredjenoj za sidrenje kod Bigove kada se odjednom osjetio lagani kontakt sa morskim dnom.

Sve se dogodilo na oko jedan kabel (185 metara) od obale, na mjestu gdje po pomorskim kartama nema nekih značajnih prepreka u podmorju i području gdje je „Jadran“ do sada bez problema sidrio nebrojeno puta.“- kazao je tim povodom „Vijestima“ direktor Srednje pomorske škole Kotor, profesor Veljko Botica.

Pedeset i četiri učenika te škole ukrcani su na jedrenjak MCG sa kojim obavljaju redovno petodnevno školsko krsteranje u našim i medjunarodnim vodama južnog Jadrana.

Opet isplovio

Botica je dodao da se „Jadran“ nakon oko pola sata, sam izvukao iz nezgodne situacije pred Bigovom, ispumpavanjem dijela balasta što je smanjilo gaz broda, i vožnjom krmom, nakon čega je uplovio u Tivat.

Brod na vezu na tivatskoj gradskoj rivi Pine su pregledali i ronioci Pomorskog odreda MCG koji su konstatovali da osim manjih tragova struganja o morsko dno na pramčanom dijelu kobilice „Jadrana“, nema nikakvih drugih oštećenja na trupu i oplati broda.

„Jadran“ je stoga oko podne isplovio iz Tivta i nastavio krstarenje sa prvom grupom učenika SPŠ Kotor, a već naredne nedjelje sa njim će krstariti i druga grupa od pedesetak učenika te škole.

“Prilikom planiranih aktivnosti na školskom krstarenju sa učenicima SPŠ Kotor, oko 17.00 časova 8.11.2011 godine na prilazu tački sidrenja u uvali Bigovo, š/b „Jadran“ prednjim dijelom kobilice zakačio je morsko dno. U ovom incidentu niko od učenika i članova posade nije bio ugrožen, niti povrijeđen. Nakon preduzimanja predviđenih pomoračkih radnji, brod je na sopstveni pogon nastavio vožnju do Tivta, gdje je izvršen tehnički pregled broda.

Pregledom broda od strane ronilaca utvrđeno je da brod ima samo manje oštećenje prednjeg dijela kobilice, koje ne utiče na pomoračku bezbjednost broda, dok na trupu i oplati broda nema oštećenja.

Komisija će ispitat incident

Takođe, nije uočeno bilo kakvo propuštanje broda i konstatovano je da brod može bezbjedno nastaviti planirani zadatak", saopštilo je Ministarstvo odbrane Crne Gore uz napomenu da je komadant Moirnarice kapetan bojnog broda Rajko Bulatović, “odmah po saznanju za incident formirao Komisiju koja će ispitati sve okolnosti nastalog događaja.”

Inače, ovo je “Jadranu” prvi sličan incident u 78-godišnjoj istoriji tog reprezentativnog broda koji je do sada obišao pola svijeta, ploveći po Mediteranu, Atlantiku, Sjevernom, Crnom i Crvenom moru.

Činjenica da je do kontakta broda sa morskim dnom došlo u Bigovi koju “Jadran” stalno posjećuje i gdje redovno sidri prilikom povratka sa svih svojih dužih krstarenja, prije nego što uplovi u Tivat, još je čudnija jer je taj akvatorij veoma dobro poznat posadi školskog broda MCG.

Ovo što se dogodilo “Jadranu” je i najveći incident u Mornarici CG od 26.aprila 2006 kada je u Luci Bar, zbog kvara na automatskom sistemu za upravljanje glavnim motorima, raketna topovnjača RTOP 406 pod komandom poručnika bojnog broda Veselina Tomanovića, udarila obalu i nasukala se na sekundarni lukobran Luke Bar

Bonus video: