Višak službenih auta voziće zaposleni u javnim službama

Ko od državnih službenika bude uzeo auto na korišćenje, moraće da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i štete nastale upotrebom
72 pregleda 0 komentar(a)
službeno vozilo, Foto: Arhiva "Vijesti"
službeno vozilo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.11.2011. 08:34h

Svi automobili koji u državnim organima budu višak, mogu se dati na korišćenje zaposlenima putem internog oglasa.

Ko od državnih službenika bude uzeo auto na korišćenje, moraće da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i štete nastale upotrebom.

Prioritet će, kako piše u izmjenjenoj Vladinoj uredbi o uslovima i načinu korišćenja državnih automobila, imati oni koji su ta vozila koristili u periodu od najmanje pola godine prije raspisivanja internog oglasa.

Predstavnici izvršne vlastu tu uredbu usvojili su na posljednjoj sjednici i obavezali starješine državnih organa da u roku od 10 dana, Upravi za imovinu dostave podatke o njihovom minimalnom broju, potrebnom za nesmetani rad, a u cilju smanjenja voznog parka za 20 odsto.

Godinu dana vožnje

“Vijestima” je iz Vladinog biroa rečeno da se vozila, koja budu višak, neće davati u trajno vlasništvo, već na period od godinu dana.

“Sva vozila koja ne budu data na upotrebu će, kroz postupak javnog nadmetanja, nakon eventualne preraspodjele biti prodata”, rekli su u Vladinom birou

Na pitanje zašto će prioritet u korišćenju vozila imati zaposleni koji su vozili automobil, odgovoreno je da je ta odluka “rezultat nastojanja da ih koriste oni kojima su potrebna za obavljanje njihovog posla, a koji za to izkažu interes”.

“Sva vozila koja ne budu data na upotrebu će, kroz postupak javnog nadmetanja, nakon eventualne preraspodjele biti prodata”, rekli su u Vladinom birou.

Izmjenama uredbe omogućeno je i da starješina organa može da potrebe odrgana kojim rukovodi da uzme u zakup automobil najduže do dva mjeseca u godini, kao i da za obavljanje posla odobri korišćenje taksi prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju.

Za šefove samo jake mašine

Izmjenama Uredbe, planirano je i da se nabave službena vozila sa radnom zapreminom motora iznad 2.500 kubika za potrebe predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade.

“Za potrebe potpredsjednika Skupštine, članova Vlade, predsjednika Ustavnog suda, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, predsjednika Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužioca, Specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, generalnih sekretara Predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost nabavlja se službeno vozilo sa radnom zapreminom motora do 2500 kubnih santimetara, a za starješine drugih državnih organa i javnih službi do 2.000 kubnih santimetara”, piše u izmjenama Uredbe.

Bonus video: