Studentski parlament neće da narandžasti UDG uguši državni Univerzitet

Narandžasta boja simbol je privatnog Univerziteta Donja Gorica, čiji je jedan od osnivača Milo Đukanović
101 pregleda 0 komentar(a)
studentski protest u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
studentski protest u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.10.2011. 14:21h

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović pozvao je sve fakultete Univerziteta Crne Gore (UCG) da podrže zahtjev za poboljšanje uslova studiranja, a profesore da, zajedno sa studentima, izađu na ulične proteste.

Golubović je ocijenio da je akcija Studentskog parlamenta za dobrobit svih na UCG, istakavši da se ne smije dozvoliti da UCG bude “ugušen” i i da "plava boja bude obojena fluoroscento narandžastom".

Narandžasta boja simbol je privatnog Univerziteta Donja Gorica, čiji je jedan od osnivača Milo Đukanović.

“Ovo ne treba da bude samo borba studenata i studentskih predstavnika, nego cijelog Univerziteta - svih profesora i saradnika, jer nije ugrožen samo studentski život, već je ugrožen Univerzitet, fakulteti, profesori i saradnici. Ovakvim ophodjenjem prema studentima se urušava cijeli sistem visokog obrazovanja", naveo je Golubović u dopisu upućenom profesorima, članovima Senata UCG, pozvavši ih da se pridruže na ranije najavljenoj protesnoj šetnji, zakazanoj za 17. novembar, Svjetski dan studenata.

Koga interesuju studentski problemi?

On je zapanjujućim ocijenio odnos države prema zahtjevima studenata, što govori o "neodgovornosti prema visokoškolcima i sopstvenom Univerzitetu".

Golubović je upozorio da ni premijer Igor Lukšić ni ministar prosvjete Slavoljub Stijepović nijesu odgovoroli na dopis Studentskog parlamenta upućen prije skoro mjesec, a "kamoli pokazali interesovanje za rješavanje naših problema".

Golubović je istakao da Studentski parlament akcijom pokazuje da je UCG "temelj visokog obrazovanja u Crnoj Gori", a da su studenti "budućnost države".

Studenti su ranije zatražili da država subvencioniše troškove privatnog smještaja za 1.000 studenata, izgradi i renovira postojeće studentske domove do raspodjele mjesta u sljedećoj akademskoj godini, sufinansira pripravničke zarada u iznosu od 80 odsto, obezbijedi dodatnih 500 studentskih kredita, forrnira servis za pomoć studentima pri zapošljavanju i izgradi sportsku salu i kulturni centar.

Jedan od zahtjeva je i da se svi penzioneri koji i dalje rade u javnoj upravi, ili su članovi upravnih odbora, odreknu penzija, ili oslobode to radno mjesto...

Golubović je istakao da Studentski parlament akcijom pokazuje da je UCG "temelj visokog obrazovanja u Crnoj Gori", a da su studenti "budućnost države".

Bonus video: