Marković upozorio Medenicu i poručio joj da se navikne na kritike

Marković je kazao da se ne slaže sa njom i da sudstvo mora da shvati da je "ovo drugo vrijeme"
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 09:08h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković poručio je predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici da ne treba da bude osjetljiva kada laička javnost komentariše sudske presude i greške sudija.

Medenica je, gostujući na RTCG-u, ponovila da te greške mogu utvrditi jedino sudske instance i da niko drugi nema ovlašćenja to da komentariše.

“Niko drugi nema ovlašćenja da ispituje i daje ocjene o sudskim odlukama”, kazala je Medenica, u emisiji “Replika”.

Marković je kazao da se ne slaže sa njom i da sudstvo mora da shvati da je “ovo drugo vrijeme”.

Medenica je rekla i da je parlament prepoznao i upozorio sve - od novinara, do političara da se uzdrže od komentarisanja nepravosnažnih sudskih odluka

On je istakao da se nečija odgovornost ne utvrđuje jedino time da li je dobro radio, već opštim osjećajem za stanje u toj oblasti:

“A, taj opšti osjećaj znači da treba da čujemo glas javnosti, pa makar i laičke. Neprihvatljivo je, sa aspekta laičke javnosti, da se u jednom istom predmetu prave iste greške, pa makar se radilo o različitim sudijama... Svi moramo razmišljati i ponašati se drugačije u vremenu koje dolazi. Ne možemo biti zaštićeni u svojim ustavnim pozicijama. Čak i ako laički budemo kritikovani, da nismo osjetljivi i da ne doživljavamo da je to atak na nas. Ne, to treba da bude podstrek da bolje radimo”, istakao je Marković.

Medenica nije odgovorila na njegove kritike.

Ona je kasnije dodala da se povjerenje u sudstvo gradi dugo, i da se, uprkos tome, sve može urušiti jednom pogrešnom odlukom.

Medenica je rekla i da je parlament prepoznao i upozorio sve - od novinara, do političara da se uzdrže od komentarisanja nepravosnažnih sudskih odluka, kako bi sudije donosile odluke samostalno i nepristrasno.

Ambijent suprotan tome, istakla je, stvara se nekompetentnim tumačenjem sudskih odluka.

Prst diže na ministra, što ne bi i na novinare

Komentarišući to što se nedavno u Kolašinu, odgovarajući na pitanja, povišenim tonom i prijeteći prstom obraćala novinaru, Medenica je kazala da nije bila ljuta na predstavnike sedme sile, već na svoje obezbjeđenje.

Ona je kazala da je javnost taj slučaj komentarisala zlonamjreno, sa “ličnim motivom” da je predstave kao nekoga ko ne zaslužuje da bude na njenoj funkciji

Marković je stao u njenu “zaštitu”, rekavši da u razgovoru sa njim “diže oba prsta”.

“A, onaj prst, to je stvar moje gestikulacije”, objasnila je Medenica.

Na pitanje šta je novinarima poručila iz automobila, ona je kazala da ne zna: “Ne znam šta sam stvarno rekla, u autu su bila dvojica sudija. Posle sam pitala dvojicu sudija šta sam rekla, kažu da uopšte nisu čuli”.

Na konstataciju novinarke da možda te sudije ne smiju da kažu šta su čuli, Medenica je rekla: “Oni bi smjeli da kažu”.

Ona je kazala da je javnost taj slučaj komentarisala zlonamjreno, sa “ličnim motivom” da je predstave kao nekoga ko ne zaslužuje da bude na njenoj funkciji.

“Mislim da u tome nijesu uspjeli”, kazala je Medenica.

Galerija

Bonus video: