Da ima aparat za reanimaciju, vozilo hitne u Budvi bi možda spasilo neke živote

"Umjesto što zavarava javnost, neka Ministarstvo Budvi pošalje prijeko potrebno specijalizovano vozilo”
141 pregleda 0 komentar(a)
reanomobil, Hitna pomoć, Budva, Foto: SNP Budva
reanomobil, Hitna pomoć, Budva, Foto: SNP Budva
Ažurirano: 07.09.2011. 19:44h

Odbor Socijalističke narodne partije iz Budve upozorio je ponovo u srijedu da Hitna medicinska pomoć Doma zdravlja u tom gradu nije osposobljena da na licu mjesta uradi reanimaciju pacijenata.

Takvo upozorenje ponovljeno je pošto su se četiri odbornika te partije u gradskoj Skupštini “na licu mjesta uvjerila da u vozilu Hitne službe ne postoje neophodni aparati za reanimaciju”. Oni su u srijedu i fotografisali unutrašnjost vozila, i fotografije dostavili medijima.

Iz SNP su pozvali Ministarstvo zdravlja da “umjesto što zavarava javnost, Budvi pošalje prijeko potrebno specijalizovano vozilo”.

SNP podsjeća da su prije mjesec dana pozvali taj Vladin resor da obezbijedi metropoli turizma jedno specijalizovano vozilo, reanomobil, ali da je Ministarstvo zdravlja potom u medijima demantovalo da je služba Hitne pomoći u Budvi onesposobljena u tom smislu”.

Odbornik SNP-a, stomatolog dr Božidar Vujičić kazao je da je stanje u toj službi Doma zdravlja “ispod svakog nivoa”.

Vujičić, koji je i član skupštinske radne grupe formirane na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta sa ciljem da se nabavi jedno specijalizovano vozilo, smatra da je neprimjerno to što “Ministarstvo zdravlja demantuje nešto u šta se građani iz dana u dan uvjeravaju, umjesto da se oglasilo sa namjerom da Budvi obezbijedi reanomobil”.

Umjesto reanomobila postoji to vozilo za transport bolesnika, staro 15 godina, kojim se pokriva teritorija Budve i Petrovca, od Kufina do Brajića, kao i dio Donjeg Grblja

On je ustvrdio da to vozilo nema ni defibrilator, ni aspirator i ostalu opremu neophodnu da se pruži pomoć.

“Imali smo ovog ljeta u Budvi dosta slučajeva, od ubistva do davljenja, i ostalih tragičnih događaja, a ovo bi vozilo, da ga je grad imao, možda spasilo neki život. Stanica Hitne pomoći sada ima jedan defibrilator koji se nalazi u ambulanti, star je 12 godina, tako da je reanimaciju moguće izvesti u ambulanti, ali ne i na licu mjesta”, kazao je dr Vujičić.

Budvi, kao gradu sa 15.000 stanovnika, sljeduje jedno vozilo reanomobil, ali imajući u vidu da tokom četiri ljetnja mjeseca imamo još 25.000 stanovnika, potrebne su minimalno još dvije ekipe i dva reanomobila

“Budvi, kao gradu sa 15.000 stanovnika, sljeduje jedno vozilo reanomobil, ali imajući u vidu da tokom četiri ljetnja mjeseca imamo još 25.000 stanovnika, potrebne su minimalno još dvije ekipe i dva reanomobila. Međutim, mi nemamo nijedno vozilo. Mi smo ih samo molili da pošalju jedno, a oni, umjesto toga, zavaravaju javnost. U Budvi nema bolnice, pa možete zamisliti kada jedino vozilo za transport transportuje bolesnika do bolnice, kakve su mogućnosti ekipi Hitne pomoći da pruži pomoć povrijeđenima i oboljelim osobama na kvalitetan način”, rekao je dr Vujičić.

“Vijestima” je još ranije objašnjeno da Dom zdravlja i Služba Hitne pomoći u Budvi nijesu nadležni niti ovlašćeni za davanje informacija medijima, već da se za sve treba obratiti centrali u Podgorici.

Sa ciljem da provjeri tvrdnje i informacije odbornika SNP iz Budve “Vijesti” su juče proslijedile pitanja Ministarstvu zdravlja, ali odgovor do sinoć nije stigao.

Nije pošteno

Dr Božidar Vujičić je kazao da je Budva do sada u kasu Poreske uprave slila čak 43 miliona eura, dok je iz Podgorice ta institucija “ubrala” 34 miliona, deset miliona eura manje.

“Znači, Budva je ta koja obezbjeđuje punjenje državnog budžeta, a niko ne može da se sjeti da građanima obezbijedi minimum zdravstvene zaštite dostojan čovjeka. Ako smo metropola turizma, kako je vole nazvati, onda, u skladu sa tim, treba da obezbijedimo svima i normalne uslove, a pružanje zdravstvene usluge je jedan od prioriteta”, ocijenio je on.